Секции

29 March 2024 13:53

Кирил Петков: Ще ползваме руски петрол до края на 2024-а

Ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация, заяви премиерът от Брюксел

България ще ползва руски петрол до края на 2024. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет. Това заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел във връзка със споразумението на лидерите на ЕС за забрана на вноса на руски петрол за 27-те страни от блока.

"До няколко дни ще дойде общото заключение, в което България ще има отделен параграф, на който ще има дерогация специално за нас до края на 2024 г", заяви премиерът.

По думите му ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, но реално има дерогация.

"Радвам се, че шестия пакет със санкциите срещу Русия ще мине и голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат", заяви Петков.

Лидерите на ЕС, които се срещнаха в Брюксел, се договориха също така да прекъснат достъпа на най-голямата руска банка Сбербанк до системата SWIFT и да забранят още три руски държавни радио- и телевизионни оператори, добави Мишел.

Премиерът коментира и негативните коментари по повод преместването на украинските бежанци от хотелите по морето в държавни бази.

"За три месеца дадохме безпрецедентна подкрепа, сега влизаме в малко по-нормални рамки и българската държава не може да продължи до безкрай да подкрепя луксозно пребиваване. Условията са добри, просто не са в хотелите", обясни той./marica.bg

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче