Секции

29 March 2024 11:01

Венци и сирени за 146-ата годишнина от Ботевия подвиг (видео)

И днес в Калофер мнозина се включиха в отбелязването на 146-ата годишнина от героичния подвиг на Христо Ботев. Възпоменателната церемония започна с изнасянето на знамето на Ботевата чета с военен ритуал от представителната рота на 61-ва Стрямска механизирана бригада и поднасянето на цветя на паметника на поета революционер в едноименния национален музей в града.

„Ботев е велика личност и събирателен образ на голям поетически талант, на остро публицистично перо, на страстно родолюбие и саможертва за отечеството“- каза в словото си кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. „Саможертвата на Ботев показва, че България заслужава своята свобода и че не я получава даром.“

В речта си министърът на младежта и спорта Радостин Василев отбеляза, че „идеалите на Ботев, за които той даде живота си през 1876 година за свободна България, и днес не звучат забравени. Българският политически елит и всички българи сме изправени пред модерни форми на васалитет, на зависимости. Ние трябва да се изправим и защитаваме единствено и само националния интерес.“ Той изрази увереността си, че „всички заедно можем да се обединим в името на България, защото днес думата обединение звучи повече от еретично. Българите сме разделени, точно обратното на това, което искаха нашите възрожденци. Обединението, което Ботев не можа да постигне от Козлодуй до Враца, защото всички знаем, че подкрепата, която той е очаквал, не е била получена, днес е възможна. Призовавам всички граждани и политически партии днес и в бъдеще да се обединят в името на националния интерес."



В знак на почит и признателност към безсмъртното дело на поета революционер и загиналите за свободата на България бяха положени венци и цветя на мемориалния комплекс „Христо Ботев“ и точно в 12 часа сирени огласиха цялата страна.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче