Секции

28 March 2024 11:00

Асен Василев: Бюджетният дефицит ще си остане 4.1%

Предвиждаме бюджетното салдо да не се променя, тоест дефицитът ще остане както е приет в оригиналния Закон за бюджета – 4.1%.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Миналата година, при един доста по-разнороден бюджет, актуализацията мина за две седмици. Така че силно се надяваме сега да имаме достатъчно време, заяви още Василев във връзка с актуализацията на бюджета и въвеждането на антикризисните мерки на правителството от 1 юли.

Предвижда се облекчена схема, при която да се подава справка, а самата компенсация да става при издаване на касовия бон. НАП и дирекция Данъчна политика към МФ работят с Асоциацията на бензиностанциите по въпроса, каза още Асен Василев, попитан относно механизма за компенсация на гражданите за литър гориво.

Относно протеста на надзиратели и съдебни охранители, които днес обявиха предупредителни протести в различни градове на страната, а на 12 юни и в София, Василев каза: Системите, в които е предвидена реформа, ще получат около 300 млн. лева. Доколкото знам системата на МВР е в процес на финализиране на промените, така че би следвало да могат да получат достъп до тези средства.

Няма да има втора актуализация на минималната работна заплата в рамките на тази година, заяви още вицепремиерът. Трябва да има някаква предвидимост, допълни той, уточнявайки, че параметрите, които станаха факт на 1 април да важат.

Във връзка със заявката на артистите, които също обявиха готовност за протест, Василев заяви: Всеки театър сам си определя заплатите. Вече няма COVID театрите могат да работят нормално. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче