Секции

28 March 2024 12:27

Пловдивска област и Задарска жупания в Хърватия ще си сътрудничат в икономиката, образованието и туризма

Област Пловдив и Задарска област в Република Хървания подписаха Меморандум за установяване на приятелство и сътрудничество и започват съвместна работа за развитие на двустранните връзки в областта на икономиката, търговията, селското стопанство, транспорта, туризма, културата, образованието. Меморандумът бе подписан от областния управител на област Пловдив Йордан Иванов и Божидар Лонгин, областен управител на област Задар.

Йордан Иванов е начело на българската делегация, която е на посещение в историческия център на хърватското крайбрежие в областта Далмация.

„Задълбочаването на връзките между нашите два региона точно в този момент ще ни помогне да преодолеем последствията, нанесени на бизнеса и международните отношения от пандемията от COVID-19 и от настъпилите след нея обществени и икономически кризи. Надявам се, че ще успеем заедно да превъзмогнем и икономическите затруднения, породени от войната в Украйна. Търговско-икономическото ни партньорство ще допринесе за развитие на контактите и връзките в областите от общ интерес“. С тези думи Йордан Иванов се обърна към хърватските домакини.

"Споделяме общи европейски ценности и съм убеден, че в бъдеще ще развиваме активно сътрудничество между нашите региони", каза Божидар Лонгин.

Българската делегация, водена от областния управител на Пловдив област, посети пристанище Гаженица и летище Задар. Бяха обсъдени възможностите за засилване на търговските връзки и обмяна на ноу хау в областта на транспорта. В рамките на визитата бе открита и изложбата "Духът на буквите и знаците", вдъхновена ог глаголицата, от Н. Пр. Генка Георгиева, посланик на Република България в Република Хърватия.

Подписване на Меморандум за коопериране между Аграрния университет на Пловдив и университета в Задар бе друг акцент от посещението. Проф. д-р Славен Зялич, заместник-ректор по международната дейност и трансфер на технологии, и проф. д-р Босилка Мустач, ръководител на катедра „Екология, агрономия и аквакултури“, запознаха българската делегация с образователния процес в реномираното висше учебно заведение в Хърватия.

В българската делегация, водена от областния управител Йордан Иванов, участват Н. Пр. Генка Георгиева Извънреден и пълномощен посланик на Република България в Загреб, Здравко Плазонич - почетен консул на Република България в Сплит, доц. д-р Светла Янчева - заместник-ректор по международната дейност в Аграрен университет – Пловдив, Маргарита Вранкова, началник отдел "Координация и европейска интеграция" в Областната администрация, Александра Димитрова, сътрудник по протокол, г-жа Мирела Тасева - икономически съветник, СТИВ Загреб, както и Петя Стоименова Мършич – секретар-преводач.

Домакините от хърватската делегация - Божидар Лонгин - областен управител на Област Задар, Зоран Шикич -председател на Областния съвет, Денис Икич - председател на Хърватската търговска камара на Задар, Клод Гърбеша - референт за България, Министерство на външните и европейските работи на Хърватия, Катарина Милетич - ръководител на кабинета на областния управител, Крешимир Лаштро - началник отдел „Морско дело, море и транспорт, Анте Сяуш - началник отдел „Икономика и туризъм“, Иван Шимунич началник отдел „Образование, култура и спорт“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче