Секции

28 March 2024 16:06

Вътрешните министри на България и Турция обсъждат в София миграцията и сигурността

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу е на официална визита в София. От летището Сойлу се е отправил към сградата на МВР, където е провел среща с българския си колега Бойко Рашков, информира Анадолската агенция. На този етап официална информация от българските власти за срещата няма.

Обсъдени са редица актуални теми като нелегалната миграция, трансграничната организирана престъпност, виртуалните хазартни игри и измамите, киберпрестъпленията, въпросите на киберсигурността, борбата с тероризма.

Сойлу беше посрещнат на летище "София" от турския посланик Айлин Секизьок и български официални лица.

За сериозността на разговорите и значението, което турската страна отдава на двустранните контакти, говори и нивото на делегация, с която Сойлу пристигна в София. Той е придружаван от Мехмет Акташ, генерален директор по сигурността, Селчук Аслан, генерален директор на областите администрации, Сезер Ъшъкташ, началник на отдел "Европейски съюз и външни отношения", Ердал Четинкая, началник на отдел "Борба с киберпрестъпленията", Рамазан Сечилмиш, генерален директор на дирекция „Борба с незаконната миграция и депортирането“ и областният управител на Одрин Кюршат Кърбъйък. Присъства и посланик Айлин Секизкьок.

Според турския министър отношенията трябва да се развиват и да се основават на солидарност. Отчел е също, че 21 век налага отношения отвъд дипломатическите. "Изправени сме пред световни клубове и големи държави, които не могат да видят и метър пред себе си. Всички ние заедно изпитваме несъстоятелността на глобалната система пред лицето на предизвикателствата".

Министър Сойлу е заявил, че във времето на Ковид-19 е станало ясно, че богатите страни в света и "световните клубове" са безпомощни и лишени от солидарност. Подчертавайки, че тези държави и "световни клубове" не могат да намерят общо решение, дал е за пример миграцията и е обвинил държавите в липса на решителни действия.

"Не броя марионетните войни, трафика на наркотици, проблема с трансграничните финансови престъпления, които се опитват да завладеят целия свят, как международният суверенитет в киберпространството замърсява света и как се иска да бъде създадена нестабилност във всички наши страни. Преживяваме заедно войната между Украйна и Русия. Виждаме, че нищо не се случва, само думи. Деца, старци, жени, точно както при миграцията. Когато САЩ нахлуха в Афганистан, площта за производство на опиум и хероин в Афганистан е 17 хил. хектара. Когато напуснаха, площта беше 300 хил. хектара. Един от най-важните маршрути на хероина е балканският път, освен северния и южния. С други думи, тъй като собствените им държави са на хиляди километри, те полагат сериозни усилия да ни вкарат във всякакви неприятности."

Като подчерта, че 85 милиона души са разселени по света, Сюлейман Сойлу изтъкна, че много хора са напуснали страните си заради гражданската война в Сирия, и припомни какво се е случило в Афганистан и Пакистан.

Предложението на Сойлу е за по-тясно сътрудничество между Турция и България, които са съседни държави и допълни, че проблемите, с които се сблъскват, могат да бъдат избегнати само чрез интензифициране на отношенията.

"Ако се бяхме доверили на тези световни клубове, днес всички щяхме да сме в разруха. Трябва да предложим по-тясно сътрудничество. Трябва да се възползваме повече от предимствата си. За съжаление, само по този начин можем да преодолеем проблемите, пред които сме изправени."

Заявявайки, че държавните власти на Сирия и Ирак са били ликвидирани от две терористични организации, Сойлу казва: "Америка щеше да донесе свобода и демокрация тук. Деца, жени, разселени хора, загинали, хора със счупени ръце, хора, загубили майките и бащите си. Нашата география се превърна в най-голямата сиротна география в света."

Министър Рашков е приветствал борбата на Турция срещу незаконната миграция. Относно тясното сътрудничество е информирал за регулярните си контакти с турския посланик в София, с когото, по думите му, общувал по-често, отколкото с дипломатическите представители на други държави.

На срещата на министрите Сойлу и Рашков, закрита за пресата, са били обсъдени редица теми от двустранен интерес като сътрудничеството и обмяната на опит между министерствата на вътрешните работи на двете страни, обучението на правоохранителните органи, преминаването през граничните пунктове на двете страни, борбата с незаконната миграция и хуманитарната помощ, руско-украинската война, борбата с тероризма, трансграничната организирана престъпност, виртуалните хазартни игри и измамите, киберпрестъпленията, въпросите на киберсигурността. /БГНЕС, АА

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче