Секции

05 May 2024 22:03

Премиерът Кирил Петков: Фермерите от Садово ще получат помощ от държавата до месец

До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки. Това обяви в Садово министър-председателят Кирил Петков, информира Радио Пловдив.

Министър-председателят обеща, че държавата ще се опита да възстанови сумите максимално бързо, така че производителите да имат време отново да засадят нивите си и да изкарат реколта още тази година.

„Средствата, които ще изплатим, за първи път ще бъдат не само за тези, чиято реколта е унищожена на 100 %, но и на тези, чиято реколта е частично унищожена, което е допълнителна помощ от държавата“, поясни премиерът.

“Най-важното, което обещаваме, е пълна прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички“, подчерта още Кирил Петков. Той добави, че до момента са подадени 39 заявления за обезщетения, които обхващат 2400 декара. Министър Иван Иванов съобщи, че днес има заседание на междуведомствената група на експерти от ведомството и специалисти от Министерството на транспорта, за да се изчистят по-прецизно въпросите около противоградната защита.

Премиерът отбеляза, че са предвидени допълнителни средства от 300 милиона лева, които до края на годината ще бъде насочени към земеделските стопани, във връзка с кризата в Украйна. Средствата ще бъдат осигурени чрез европейски и национални мерки.

На среща с фермерите Петков съобщи още, че е назначена охрана на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов, защото вече получил първите заплахи за живота си. Причината е заради проверките на фирмата за фито-санитарен контрол на граничния пункт "Капитан Андреево".

"За пръв път българското правителство имаше смелост да застане срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата. Като си говорим за нелегален внос на земеделски продукции, като си говорим за странни тестове за лаборатория".

Пресичането на тази дейност не е безрисково, коментира още Петков:

"Като им спреш на едни хора, които са си получавали много години милиони, още тази седмица слагаме на заместник-министъра на земеделието охрана, защото първите заплахи вече дойдоха".

На срещата присъстваха областният управител Йордан Иванов и зам.-областният Лъчезар Бакърджиев.

/По информация на Радио Пловдив; снимки: Лъчезар Бакърджиев/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.