Секции

24 April 2024 18:29

Връчиха свидетелствата на асистентите на зъболекаря в МУ-Пловдив

Свидетелства за придобита професионална квалификация „Асистент на лекаря по дентална медицина" получиха 9 дипломанти на официална церемония в Медицински университет – Пловдив. Начало на тържеството даде ректорът на висшето училище проф. д-р Мариана Мурджева.

„Тази сравнително нова за България професионална квалификация в сферата на здравеопазването е отговор на предизвикателствата на пазара на труда и е една от най-търсените в страната ни. Тя запълва празнината от прекратяването образованието на стоматологичните сестри и покачва успеваемостта на работата в областта на денталната медицина. Вашите дипломи са валидни в целия Европейски съюз и в чужбина. Завършилите преди Вас тази квалификация вече се реализират успешно. Убедена съм, че и Вие притежавате необходимите за това знания, умения и компетентности и вярвам, че няма да спрете да надграждате своя професионализъм.", заяви проф. Мурджева.

„Съдбата не е въпрос на шанс, тя е въпрос на избор; за нея не се чака, тя се постига. Постигнатото от вас е безспорен успех. Цената на този успех си струва, убедена съм в това. След време ще разберете, че уикендите, прекарани в учебните зали на Центъра за професионално обучение, и безсънните нощи над учебниците са били Вашата стъпка напред към професионализма." С тези думи към завършващите се обърна доц. д-р Весела Стефанова, директор на Центъра за професионално обучение.

Дипломиращите поздрави и д-р Костадин Георгиев, преподавател от ЦПО към МУ-Пловдив. Той похвали тяхната любознателност и изрази възхищението си, че всички те са посрещали предизвикателствата винаги с усмивка и допълни: „Пътят, който сте избрали, не е лесен, но, познавайки Ви, съм убеден, че всички до един, ще се справите успешно."

По традиция на университета проф. Мурджева връчи дипломата на отличника на випуска Цветелина Аянска, която от своя страна благодари на преподавателите и окуражи колегите си.

„От утре вече ще можем да упражняваме професията, която придобихме, и знам, че няма да е лесно. Но кой е казал, че ще бъде лесно? Докато се реализираме и постигнем. Пътят към успеха ще е труден и невинаги ще бъде по силите ни, но се надявам, докато вършим работата си, да знаем, че трябва да сме максимално полезни на себе си и на хората около нас.", заяви Цветелина Аянска.

Придобилите квалификация по професията „Асистент на лекаря по дентална медицина" могат да работят в амбулатории - индивидуални и групови практики за първична или специализирана дентално-медицинска помощ, в дентални или медико-дентални центрове. Те подпомагат дейността на лекаря по дентална медицина при провеждане на профилактични мероприятия, в лечебния процес и през възстановителния период.

/Снимка: МУ-Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче