Секции

18 April 2024 14:33

В Сопот откриха изложбата „Заедно по пътя на Кирил и Методий“

Днес в Радиното училище в гр. Сопот се откри изложба „Заедно по пътя на Кирил и Методий“. Културният проект е по идея на интернет радио „Татковина“ и включва творби на деца от пет училища в Гърция, Турция, Чехия, Унгария и Италия. Държавите на се подбрани случайно, те са част от житейския път и делото на светите братя Кирил и Методий.

Ученици от българските училища в Александруполис (Гърция), Истанбул (Турция), Микулчице и Прага (Чехия), Залавар и Будапеща (Унгария) и Рим (Италия) претворяват с рисунки живота и делото на създателите на славянската писменост. Посетителите ще видят глаголически и кирилски знаци и портрети на светите братя. Изложбата ще продължи до 9-и юли 2022 г.

Събитието беше открито от Илиана Ненчева, организатор и инициатор на проекта. Тя благодари за поканата на община Сопот и сподели, че е силно развълнувана от възможността да представи интерпретациите на азбуката в такова емблематично място като Радиното училище. „Този проект се роди с много любов. По него работиха повече от 500 деца. При представянето в Истанбул участниците засадиха лимонов кипарис в двора на желязната църква „Св. Стефан“, където е заровена и капсула на времето, която съдържа посланията на децата към идните поколения“, сподели Илиана Ненчева.

Специален гост на събитието беше Николай Урумов, който не скри своето вълнение. „Радостното е, че повече от 300 милиона души в света пишат на кирилица. Тези деца са посланиците на азбуката в бъдещето. Те носят българщината“, заяви той.

Като домакин на изложбата кметът на община Сопот Деян Дойнов определи изложбата и творбите като пример, който трябва да следват всички деца, които живеят в България и чужбина. Делото на светите братя Кирил и Методий трябва да намери своето развитието, а уважението към писмеността е пътят на културното осъзнаване и развитие на нашата нация. Той избра откриването на изложбата и Радиното училище, за да даде обещание, че няма да се отклони от идеята да превърне Сопот в литературната столица на България.

/Снимки: община Сопот/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче