Секции

29 March 2024 16:03

120 депутати внесоха проект за решение за оставката на Никола Минчев

Сто и двадесет (120) депутати от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" са внесли в деловодството на парламента проект на решение за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев, показва справка на сайта на институцията.

Съгласно правилника на Народното събрание (НС), предложението се поставя на гласуване на първото заседание след деня на постъпването му, като се дава право на лицето да бъде изслушано. Следователно гласуването трябва да е утре.

Четирите опозиционни партии имат нужното мнозинство.

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" обявиха по-рано днес, че ще подкрепят искането на ИТН за оставката на председателя на парламента Никола Минчев.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че мотивите им не са свързани само с изслушването на външния министър в оставка Теодора Генчовска.

"Поводът и основанието не е изслушването на министър Генчовска, а нарушаването на правилника. Случвало се е друг път и много пъти. Конкретен пример - в момента ви говоря за господин Рашков. Колко пъти внесохме питания, въпроси, очаквахме документи. Веднъж не се намеси, с дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого".

"Председателят на Народното събрание грубо погазва законите, защото законът и това, че сме българи са над всичко", заяви Станислав Балабанов от ИТН.

"Продължаваме промяната", които излъчиха Минчев, нямат вариант за нова номинация, ако той бъде отстранен. Това заяви председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров:

"Няма вариант, тук битката е на мафията срещу държавата. Ние сме готови да продължаваме да я водим тази битка тук, на улицата, на избори, където е необходимо".

Христо Иванов заяви, че "Демократична България" застава зад председателя на НС Никола Минчев.

В пленарната зала на НС председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров поиска право на декларация от името на група, в която обяви:

"Нова коалиция се опитва да отстрани председателя на Народното събрание Никола Минчев".

Според Гюров коалицията е между ГЕРБ и ДПС, а лидерите на "Има такъв народ" са "свалили маските":

"Уж невъзможната коалиция ГЕРБ - ДПС - ИТН. Мафията реши да счупи всичко, понякога грешката е вярна - спомняте си думите на депутат от ГЕРБ: "Не пипайте организираната престъпност, ще настъпи хаос", заяви Гюров и допълни, че от "Продължаваме промяната" ще продължат да се борят с мафията, дори ако е необходимо да отидат на избори.

"Ако сега ни попитате, бихме ли го направили отново, отговорът ще е категорично – да", заяви Гюров.

"Едно управление винаги пада само", репликира Тома Биков от ГЕРБ:

"То никога, никога не може да бъде съборено от опозицията, от мафията, то винаги пада само. Измислихте си всякакви фикции и фиксации, за да може да се оправдаете не пред нас и не пред хората, а пред самите себе си, че не вършите нищо!"

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" отново върна разговора към темата за българската позиция за ветото върху началото на преговорите за еврочленство на Република Северна Македония и внесения вот на недоверие към кабинета "Петков":

"Чрез своя паралелен външен министър Весела Чернева е била изготвена рамкова позиция-проект, която да ревизира българската национална позиция. Не може да се участва в правителство, в което има национално предателство", беше категоричен Йорданов.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче