Секции

20 April 2024 09:14

Скулпторката Николина Канарова празнува 50-годишен творчески юбилей с изложба (видео)

На 8 юни в Градската художествена галерия на Карлово бе открита ретроспективна експозиция скулптури и картини, която отбелязва 75-годишнината и 50 години творчески път на бележития творец Николина Канарова. Изложбата бе представена от директора на галерията скулпторът Димитър Рашков.

„Нина е скулптор и художник с много силен заряд, с една невероятна работоспособност, за таланта й – от Бога даден е“ – каза при откриването проф. д. изк. Чавдар Попов. „Тя има подчертана целеустременост в творчеството си. В изложбата виждаме резултатите в различни насоки от нейната творческа работа през годините. Като започнем от монументалните творби и фигурите на открито, минем през пластиките, стигнем до портретите и запомнящите се живописни творби“- посочи той. Според него, най-характерно за Канарова е експресивността й, която е от особено естество. Не е нито театрална, нито външна, а е сдържана със силна концентрация на изказа. „Нина си има свой речник, своите слова, казано образно, с които работи като скулптор“ - отбеляза проф. Попов и й пожела да направи най-хубавите си неща тепърва.

Зам.-кметът Антон Минев посочи, че изложбата е явление в културния живот на Карлово. „Изключително рядко могат да се видят толкова много хора от района и цялата страна, които да присъстват на такова събитие“ – каза той и благодари на присъстващите. „Заслугата е на Нина Канарова. Изкуството е вечно и стойността на един автор е именно в това - да остави нещо след себе си, за да могат поколенията след него да преценят каква е била епохата и какви са били възгледите и нагласите на тогавашното общество.". Антон Минев връчи на именитата скулпторка почетен знак с герба на община Карлово и поздравителен адрес от ръководството на местната власт.

„Цялото творчество, не само на един художник, в случая моето, съм убедена, че е вдъхновено свише“- каза Нина Канарова. „ Непрестанна битка е, защото това, което си си намислил, ако си го чул, както ти е предадено свише и ако си успял да го направиш, е нещо, което ти топли душата за дълго време“- отбеляза тя. „Карлово е една особена среда. Карлово е град не само на Апостола, Карлово е благословен град. Тук нещата стават по особен начин. Тук има особено излъчване. Винаги и по всяко време можем да усетим една извънредна благодат, която ни е дадена на този град“ – подчерта Канарова и сподели, че затова се е върнала в Карлово заедно със своя съпруг Недко Кръстев, който преди три години напусна този свят, и с когото са запомнящ се в изкуството творчески тандем. „Карлово е духовна столица, бъдещата духовна столица на света“- каза в заключение бележитата скулпторка.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче