Секции

28 March 2024 11:00

Младежи и учители се обучават по темата за демократичното гражданство

Младежки център-Карлово провежда изнесено обучение за младежи и учители от пет пилотни училища от общините Карлово и Сопот по проекта „Младежкото участие има значение“, финансиран от Европейската младежка фондация към Съвета на Европа. Проектът е част от кампанията за 2022 „Демокрация тук и сега“ и отбелязва 50-годишнината от младежкия сектор на Съвета на Европа.

В периода 15-18 юни 2022 в Хисаря младежите учат за историята на демокрацията, органите за вземане на решения на местно, национално и европейско ниво, ще обсъждат формите и нивата на младежко участие, пречките пред включването на младите хора, предизвикателствата на дигитализацията, медийната грамотност, речта на омраза онлайн и дигиталното гражданство.

Представителят на Европейската младежка фондация Марсио Барсело наблюдава процеса на обучение и запозна участниците с възможностите, които фондацията дава на младите хора и младежките организации.

Заместник-кметът на община Карлово, Антон Минев, поздрави младежите и организаторите за сериозната тема, с която са се захванали и пожела повече активни млади хора, които да знаят правата, но и отговорностите си, както и да заявяват какво искат да се промени в града, общината и страната. В приятелски разговор с младежите той им обясни как невинаги могат да бъдат подкрепени всички проекти, защото правомощията и бюджетите на общините са ограничени, но им обеща отворени врати на Общината за младежки идеи и изяви.

След обучението младежите ще имат за задача да направят проучване за младежкото участие в различните нива на вземане на решения – на местно, национално и европейско. Обобщеният анализ от проучването ще представят на срещи в общинските съвети на Карлово и Сопот и в парламента.

/Снимки: МЦ-Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два начина да живееш живота си. Единият е като мислиш, че няма чудеса, а другият – че всяко нещо е чудо.


Алберт Айнщайн