Секции

29 March 2024 06:53

Радев: В желанието си да уцели мен, Петков простреля Нинова

„Интервюто на премиера пред „Гардиън” е много показателно. Той призна, че България изнася оръжие за Украйна. В желанието си да уцели мен, той простреля Нинова, която оглавява комисията, която издава разрешителни за това оръжие”. Това коментира президентът Румен Радев от авиобаза „Граф Игнатиево”.

Преди това той коментира и френското предложение за Северна Македония.

„То съдържа голяма част от основните български изисквания, но можеше да е по-успешно, ако нашите политици имаха по-голямо внимание към целия този процес. Ако дипломатите от МВнР разчитаха не само на президентската институция, не пилееха много време и енергия да вкарат разнопосочната политика на министър председателя в приемливи рамки”, каза Радев.

„Отдавна настоявам македонските българи да бъдат вписани в Конституцията. Парадоксално е, че беше по-лесно да бъде убеден френският президент и европейските лидери, отколкото българския министър-председател, чийто кабинет не пое отговорност за действията си и не остави на българските институции достатъчно време да се запознаят с казуса”, продължи Радев.

„Що се отнася за гаранциите за културно-историческото наследство, вчера народните представители гласуваха празен чек, няма необходимите механизми и срокове за защита. Следващите български правителства ще са в настоящето положение – да водят безплодни спорове с македонската страна”, смята президентът.

Румен Радев заяви, че на КСНС по темата той е настояла за изискването македонските българи да бъдат вписани в конституцията. „Всички партии, с изключение на ИТН, отхвърлиха това предложение и го приеха едва, когато дойде чрез президента Макрон”, каза Радев. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче