Секции

25 April 2024 03:31

Карлово е сред десетте общини, които се присъединиха към Мрежата на балканските градове В40

По инициатива на Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/ в София се проведе форум на Мрежата на балканските градове В40. Карлово, заедно с Велико Търново, София, Пловдив, Бургас, Сливен, Троян, Карнобат, Белица и Раковски, вече е член на Мрежата на балканските градове В40. Церемонията по присъединяването се състоя в присъствието на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, по чиято инициатива бе създадена организацията. Домакин на срещата бе кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

„Нашият регион е интересен, исторически бурен и емоционален. Мисля, че е дошло времето, след толкова емоции и драматични събития, да се вземем в ръце и ръка за ръка да решаваме общите си проблеми, пожела кметът на Карлово и член на УС на НСОРБ д-р Емил Кабаиванов по време на форума. „Ние българските общини от 25 години заедно и успешно решаваме проблемите на българските граждани. Надявам се, че вече в В40 ще можем да обединим своя експертен потенциал, своите знания и енергия, за да решаваме общите проблеми на гражданите от региона“, подчерта д-р Кабаиванов и добави, че форумът събира на една маса хора с отговорно отношение към управлението, на някои от които предстои дълга история като политици на национално и регионално равнище.

Организацията обединява градове от 11 държави. Учредители на Мрежата на балканските градове В40 са кметовете на Истанбул, Белград, Атина, Сараево, Солун, Подгорица, Кърджали, Котор, Сплит, Лакташи, Дубровник, Тирана, Дурас, Скопие, Патра, Къркарлери, Шкодра, Одрин, Текирдаг, Трикала, Пула и представители на общините Констанца, Чанаккале, Прищина и Призрен. Включването в организацията е израз на решимостта на общностите и техните лидери да предприемат важните стъпки с отговорност към бъдещето на региона.

Проблемите на околната среда и климата, бежанския натиск, бедността в големите градове, пандемията и стремежът към по-силна демокрация са жизненоважните проблеми на човечеството, пред които са изправени местните власти. Решенията на тези проблеми могат да бъдат намерени чрез сътрудничество, основано на принципите на солидарност и съпричастност към съдбата на Югоизточна Европа. Мрежата на балканските градове B40 е стъпка към разширяване и утвърждаване на партньорства, които дават възможност за глобалните проблеми да бъдат намирани ефективни локални решения.

/Снимки: Община Карлово/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче