Секции

28 March 2024 23:24

С тържествена заря-проверка в Сопот честваха 172 години от рождението на Иван Вазов (видео)

С тържествена заря-проверка в Сопот бе отбелязана 172-та годишнина от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов.

Честването започна с приемането на почетния строй на представителните роти на Националната гвардейска част.

„Днес честваме Вазов и българския дух“- каза в словото си кметът на община Сопот Деян Дойнов. Неговите произведения са литературното наследство и бъдеще, отбеляза сопотският кмет. „Вазов обединява нацията. Вазов е завет. Ние сме вазовци и сме длъжни да пазим заветите на Вазов и неговия род“- подчерта Дойнов.

Тържествена реч произнесе и зам.-началникът на отбраната ген.-лейтенант Димитър Илиев. По думите му, Вазов описва участието на българските воини в борбата за национално освобождение на България. Генералите Георги и Владимир Вазови са емблематични имена в изграждането на армията на Третата българска държава. Ген.-лейтенант Илиев посочи, че българските военнослужещи следват заветите на Иван Вазов и служат достойно на родината.

Церемонията на пл. „Иван Вазов“ продължи с тържествена проверка и минута мълчание в памет на геройски загиналите за свободата на отечеството. В знак на признателност бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Патриарха на българската литература. Красива заря освети небето над Сопот в края на честването.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче