Секции

29 March 2024 11:45

62% от местата в Пловдивския университет са запълнени след първо класиране

Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ запълни 62% от местата, за които държавата осигурява средства за издръжката на обучението за академичната 2022/2023 година още на първо класиране. Приетите и вече записали се във висшето училище първокурсници е 2379, от които 1961 ще се обучават по държавна поръчка, а 418 - срещу заплащане. Това съобщи заместник-ректорът по учебната дейност на ПУ доц. д-р Мария Стоянова.

Днес са обявени резултатите от второ класиране, които всички кандидат-студенти могат да проверят на специалния раздел в сайта на ПУ: https://ksk.uni-plovdiv.bg/klass/login/

Срокът за записване на приетите на второ класиране студенти и подаването на декларации за участие в последното трето класиране е от 13 до 15 юли 2022 г. включително, обясниха от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

За 8 специалности кандидатстудентската кампания приключи още на първо класиране. Още на този етап от нея те успяха да запълнят обявените си места в редовна форма на обучение по държавна поръчка. Специалностите са Графичен дизайн с реклама, Български език и гражданско образование, Български език и немски език, Културен туризъм, Международна политика и бизнес дипломация, Автомобилни електронни системи и Електроснабдяване и електрообзавеждане. В още една специалност – „Педагогика на обучението по физическо възпитание“, е запълнена квотата за мъже.

Най-високи минимални балове при втория етап на приема в ПУ са отчетени в 7 специалности. Начело по този показател е „Психология“, задочно обучение, държавна поръчка с 33.00 минимален бал. Следва „Право“, задочно обучение, платена форма с 32.78. На трета позиция с 32.61 минимален бал е „Право“ – жени, редовно обучение, държавна поръчка. Четвъртият минимален бал е 31.96 в специалността „Право“ – редовно обучение, платена форма. С минимален бал 31.90 се записват на второ класиране приетите в „Психология“, редовно обучение, държавна поръчка. В „Софтуерно инженерство“ редовно, държавна поръчка минималният бал е 31.79, а в „Графичен дизайн с реклама“, редовно обучение, държавна поръчка – 31.60.

На 19 юли 2022 г., вторник, ще бъде обявено трето класиране. Записването на приетите на този етап от кандидатстудентската кампания първокурсници ще тече от 20 до 28 юли включително, съобщиха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

/Снимка: ПУ/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче