Секции

17 April 2024 00:27

Карловският художник Дечко Тодоров даде обет пред хората да бъде искрен на изкуството и го устоя завинаги с творбите си: казва специална изложба в навечерието на рождението на Апостола на свободата (видео)

„Дечко Тодоров дава обет пред хората да бъде искрен на изкуството си и да го устоява“- каза при откриването на 14 юли в карловската художествена галерия на изложбата с творби на отишлия си от този свят през миналия август голям карловски художник нейният директор скулпторът Димитър Рашков. По думите му, Дечко Тодоров успя да слее живота си с изкуството. В изкуството си остана верен на живота и на великата природа. С любов той я докосва и я пресъздава. В бялото платно вплита своята творческа и житейска мъдрост и така в творбите му всичко живее. „С нежно и топло чувство Дечко Тодоров рисува и великия син на България Васил Левски и се нарежда рамо до рамо с големите български художници, дръзнали да се докоснат до гения“- подчерта още Рашков.

„Нашите пътища с него се преплетоха през годините по един неповторим и уникален начин“- сподели и проф. д. изк. Чавдар Попов. „Дечко Тодоров остави своите творби, които носят неговата духовност, енергия, идеи и възгледи за изкуството“- каза той и посочи, че изложбата е една малка част от творчеството на даровития художник, но достатъчно богата, добре подбрана и разнообразна. „Изкуството му има едно много особено качество. От една страна- високият професионализъм, и от друга- неговата общочовешка достъпност. Той бе художник, здраво стъпил на земята, но същевременно с духовен полет и въображение“- анализира проф. Попов. Според него, истинската характеристика на творбите му е в детайлите, в нюансите, в композицията. Дечко Тодоров е преди всичко график, но в акварелите му има великолепни постижения. Майстор е на стенописа, на илюстрацията, на пейзажа, а също и на портрета. „Като карловец и като човек, отдаден на българщината, той беше завладян от образа на Левски. Няколко пъти го рисува. Също и в портретите на Гина Кунчева и на Христо Проданов изгражда образи, които са силни и целеустремени характери. Успява да одухотвори и да конкретизира образа на Левски. Така едновременно имаме Левски като икона и заедно с това един жив човек, който извършва своята гениалност“- подчерта професорът и обобщи, че в произведенията си Дечко Тодоров представя богата палитра от жанрови средства, но същевременно изгражда и монолитна творческа физиономия.

Представянето на тази специална изложба в навечерието на рождението на Апостола на свободата е в синхрон с избора на Дечко Тодоров, който през последните 10 години е предпочитал това време на годината за своите юбилейни изложби, посочи неговата дъщеря Невена. Заедно със сестра си Милена и цялото семейство, тя благодари на Общинската художествена галерия и НМ“Васил Левски“ за предоставените творби на художника и цитира неговия верен колега и приятел Николина Канарова, чиято скулптура „Дечко Тодоров-глава“ бе представена в изложбата: „Художникът цял живот работи за своето изкуство, което е безсмъртно. Когато напусне този свят, продължава да живее в него.“.

Събитието бе уважено от близки, приятели, колеги и ценители на творчеството на уникалния карловски художник.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче