Секции

16 April 2024 15:47

Историкът проф. Пламен Митев е тазгодишният носител на Наградата на Карлово (видео)

Проф. д-р Пламен Митев- историк и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, е носителят на Наградата на Карлово за 2022 година. Наградата - статуетка „Златната Богиня“, придружена от парична сума, бе връчена от кмета д-р Емил Кабаиванов на официална церемония, проведена на пл. „20-ти юли“. От името на проф. Митев, Наградата получи директорът на СУ „Васил Левски“ Мариана Манчева - един от вносителите на предложението.

Проф. д-р Пламен Митев е роден през 1956 г. в гр. Шумен. Завършва специалност „История“ в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, след което специализира във Франция. През 2013 г. става професор. В периода от 2007 до 2015 година е декан на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Проф. Митев е експерт по Българско възраждане. Изследовател на личността и живота на Васил Левски, дългогодишен деятел на Общобългарски комитет „Васил Левски“ и Фондация „Васил Левски“. Автор на редица монографии и студии, на десетки научни статии, книги, учебни помагала. Неоценима е подкрепата му за много български учени, поели по пътя на изследователската дейност. Вносители на неговата номинация са Фондация „Васил Левски“ и педагогически колектив на СУ „Васил Левски“ гр. Карлово.

По традиция престижното отличие се връчва всяка година в навечерието на 18 юли – годишнина от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Носителят се определя от Комисия назначена със заповед на кмета и се присъжда на дейци от община Карлово, страната и чужбина, свързали творчеството и дейността си с града на Апостола. Тя е израз на почит и преклонение пред делото на Васил Левски.

За носител на Наградата на Карлово бе номинирано и Туристическо дружество „Васил Левски“ – Карлово. Вносител на номинацията – Център по правата на човека „Васил Левски“ – Карлово.

Тържествената церемония на пл. „20-ти юли“ завърши със спектакъла „Обичаите на България“ на Ансамбъл „Българе“.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче