Секции

20 April 2024 05:24

На Илинден Карлово почете жертвите от „Страшното“

На Илинден карловци почетоха жертвите от „Страшното“. В тяхна памет бе отслужена панихида пред едноименния паметник в двора на църквата „Свети Николай”. Днес се навършват 145 години от тези кървави и злокобни събития, отнели живота и променили съдбата на над 800 карловци.

„Всяка година на този ден се прекланяме пред жертвите на „Страшното“- каза във възпоменателното си слово директорът на Историческия музей Мария Деянова. „Паметта за тях е жива и всички ние трябва да им отдадем своята почит“- подчерта тя.

В онова трагично историческо време, градът е обсаден от редовната турска войска и заповедта на командващия е всяко мъжко дете и всеки мъж от 7 до 70 години, които бъдат открити по къщите, да бъдат избити. Над 600 карловци са откарани в пловдивските затвори. Една част от тях умира по пътя от изтезания, някои са обесени, 116 за екзекутирани на пловдивската чаршия, други остават да чакат освобождението в пловдивските затвори при нечовешки условия. Над 2500 деца остават сираци. Безчинствата и грабежите са не само в града, а във всички селища на Розовата долина. Тук идват нарочно да плячкосват и убиват над 2000 черкези и башибозуци.

Пред паметника на „Страшното“ своето преклонение изразиха представители на ръководството на община Карлово и на местния парламент, общински съветници и граждани. Бяха поднесени цветя на признателност.



Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче