Секции

26 April 2024 19:20

Петков: Газов микс може да направи цената поносима

В момента щом влезе в сила акт 16 на интерконектора България-Гърция, което го очакваме буквално през следващите дни, азерският газ ще влиза на една трета от цената на „Газпром“. Това ще бъде за една трета от количествата. За другите две трети в утрешния ден отново заминавам за Азербайджан. Това заяви пред БГНЕС министър-председателят в оставка Кирил Петков.

„Ще се срещна с президента Илхам Алиев с надеждата да увеличим тези количества“, каза той.

Петков призна, че страната ни „в момента взима на високи цени на свободния пазар газ, както го прави цяла Европа“.

„Надяваме се, че общият микс между добрата цена на Азербайджан, потенциалните нови количества и остатъчните количества, да бъдат на пазарните нива, би трябвало да докараме една сравнително поносима цена в момент, когато цяла Европа има огромен проблем и даже Европейския съюз и съвет каза днес, че трябва да се намалят нивата на ползване“, заяви премиерът в оставка.

Той подчерта, че „взаимодействието с Турция е много важно, но те не могат да са оригиналното място за купуване на газ“.

Петков заяви ,че в Каспийския регион реално има и други страни с природен газ, въпросът е дали ще се направят правилните суапове и дали инфраструктурата ще позволи тези количества да бъдат докарани до България.

„Имаме идеи за други страни, но не искам да ги оповестявал още, за да не издавам стратегията ни. Не случайно утре ще се кача в самолета, летейки натам“, добави премиерът в оставка. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче