Секции

20 April 2024 12:08

Съдът остави в ареста румънец, ограбил свой сънародник в село Строево

Апелативен съд – Пловдив остави в ареста румънския гражданин Г. Й., който е обвинен в грабеж на друг румънец, дошъл в България да изкупува череши.

Г. Й. е задържан след издадена от Пловдивската окръжна прокуратура до румънските власти Европейска заповед за арест. Срещу Г. Й. и съучастника му Д. Ф. е образувано досъдебно производство за грабеж, извършен на 17.06.2022 г. в пловдивското село Строево. Двамата първо напръскали със спрей пострадалия, който е техен сънародник, а след това го пребили с бухалка и метална тръба. Отнели му бурсета, в която имало 8 500 евро, 9 400 румънски леи и 70 лева. След това избягали и рано сутринта напуснали пределите на България. Извършителите пътували с кола, шофирана от приятелката на единия от тях. Тя е установена в Румъния, разпитана и освободена. Румънският съд е отложил предаването на втория обвиняем до приключване на провежданото спрямо него в родината му наказателно преследване за извършено престъпление, еквивалент на което в българския Наказателен кодекс е престъплението сводничество.

Пловдивският апелативен съд прие, че е налице обосновано предположение за участие на обвиняемия Г. Й. в инкриминирания грабеж. Счете, че е налице реална опасност той да се укрие или извърши престъпление, ако не се задържи под стража. Обърна внимание на липсата на обвързаност с България, която да го задържа в страната, и на пост криминалното му поведение, което ясно говори за намерение да избегне задържане на всяка цена. Наблегна на прецизното подготвяне, осъществяване и прикриване на съучастническо престъпление, които показват очевидна престъпна опитност, а също на особената дързост на деянието, предхождано от преследване и преминаване на граница.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче