Секции

25 April 2024 14:48

Над 150 пожара са потушили огнеборците в областта за седмица

Вследствие на високите температури и сушата обстановката в областта е силно пожароопасна, предупреждават от РДПБЗН-Пловдив. Всяка употреба на огън на открито може да причини пожари и големи щети. Само за една седмица - от 11-ти до 18 юли екипи на противопожарните звена са погасили над 150 пожара в сухи треви, запалени отпадъци и горски фонд на територията на областта, като благодарение на бързата и професионална реакция на огнеборците не са допуснати материални загуби и са спасени големи площи земеделски култури и къщи и не са допуснати по- сериозни инциденти.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи и стопански постройки.

От Пожарната апелират да не се пали огън на открито, да не се разчиства сухата растителност чрез изгаряне. При почистване на вилите си, гражданите да изхвърлят сухата растителност на подходящи места, а не да я унищожават чрез палене, защото действията им могат да причинят пожар със сериозни материални щети.

"Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния"- предупреждават областните огнеборци. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети. От Пожарната призовават и да се изхвърлят неизгасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, когато се преминават през терени със суха растителност.

"Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112.

Можете да предприемете мерки и сами, след подаване на сигнал и само ако действията не застрашават здравето и живота ви!

Нека мислим за онези, които влизат в огъня, когато другите бягат от него!"- апелират огнеборците.

/Снимки: РДПБЗН-Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тайната на успеха е в способността да възприемеш гледната точка на другия и да видиш нещата от неговия ъгъл толкова добре, колкото от своя.


Хенри Форд