Секции

29 February 2024 09:46

"Не те забравям" в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечели "Бургас и морето"

Песента "Не те забравям" в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечели 39-то издание на Националния конкурс "Бургас и морето", който се проведе в Летния театър в Бургас вчера вечерта. Песента по текст на Красимир Ефтимов, музика и аранжимент на Ефтим Чакъров впечатли най-много журито. Наградата статуетка и чек за 4500 лева на победителите връчи композиторът Стефан Диомов.

Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечелиха безапелационно и гласовете от онлайн гласуването, което им отреди категорично първото място в тази класация. Песента "Не те забравям" грабна и още един приз - награда за текст.

Второто място бе отсъдено за Владо Димов и песента му "Звездите в нас". Аранжиментът е на Светослав Лобошки; текстът на Емилиана Стоименова. Наградата бе връчена от певицата Тони Димитрова.

Третото място е за Дишо и Иван с песента "Преди много луни". Наградата връчи генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Дишо и Иван спечелиха и наградата на публиката. Призът връчи заместник-кметът на Община Бургас Дияна Саватева. Те спечелиха и наградата в памет на барда Пламен Ставрев.

На сцената на Летния театър тази вечер бяха изпълнени дванайсет песни финалисти, допуснати до конкурса след избора на селекционна комисия. Сред песните, които се състезаваха бяха и "Животът продължава", "Истинска любов", "Както в холивудски филм", "Крадецът на праскови", "Моят ден", "Остров "Лято", Рокендрол стар - група "Фанданго", "Ще те обичам".

Веднага след изпълнението на 12-те песни финалисти в конкурса, Веселин Маринов представи близо половинчасов музикален рецитал. Той бе и част от журито, което класира песните в конкурсната част. Традиционно то е съставено от доказани професионалисти в различни области. Тази година в журито бяха Генералният директор на БТА Кирил Вълчев, певицата Тони Димитрова, писателят Ваньо Вълчев, Диана Саватева – заместник-кмет с ресор "Култура, туризъм и спорт" в Община Бургас, Петър Алексиев – композитор и носител на първа награда на "Бургас и морето" през 2021 г.

Водещ на конкурса бе актрисата Здрава Каменова.

Националният конкурс за забавна песен "Бургас и морето" е организиран за първи път през 1973 г. под името "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора" от оркестър Бургас в летния театър на града. След 13 издания за кратко той престава да съществува. Възстановен е през 1996 г. с името "Бургас и морето" от група "Горещ пясък" и оттогава се провежда всяка година.

Конкурсът е наследил традициите на "Песни за Бургас, морето и неговите трудови хора", дал старт на много български композитори, автори на текстове и изпълнители, създал емблематични български забавни песни.

Днес конкурсът създава и разпространява български песни, развива творческия потенциал в областта на музикалното изкуство, подкрепя композитори, поети, изпълнители и развива българската музикална култура. Събитието се провежда всяка година под патронажа на кмета на Община Бургас./БТА

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче