Секции

25 April 2024 10:55

Четири са номинациите за носител на Националната награда за чистота на българския език „Д-р Иван Богоров“ 2022

Община Карлово оповести постъпилите номинации за носител на националната награда за чистотата на българския език "Д-р Иван Богоров" за 2022 година.

Постъпилите предложения по реда на внасяне са:

1. Проф. Валентин Караманчев- съвременен български писател, публицист, журналист, книгоиздател. Автор е на книгите: „Пролетарска символика", „Мървашки песнивец", „Черешова задушница" и др. Награден е със следните национални литературни отличия: Наградата „Андрей Германов"- 1984 г., Годишната награда на Съюза на българските писатели - 1986 г., Наградите „Димитър Талев" и „Людмил Стоянов" за цялостно творчество. Почетен гражданин на Гоце Делчев, член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти.

Вносител на предложението е Дружество на българските писатели - Карлово и Съюз на българските писатели.

2. Тодор Билчев- български поет, автор на над 80 книги с документалистика, църковна история и поезия. Редица негови поетични книги са посветени на родолюбието, българщината, патриотизма, вярата и любовта към майката. Автор е на стихосбирките: „Прашинки от Безкрая", „Светлина в душата ми погледна", „Тъга по вечност", „С обич, дух и тъга", „Жажда за полет" и др. Поетът е насител на редица национални литературни награди.

Вносител на предложението е Йордан Василев, председател на Съюза на свободните писатели, филиал Русе.

3. Галина Златарева- български писател на детски книги в поезия и проза, романи за възрастни, публицистика, хумор и сатира. Стихотворенията и приказките й възпитават морални ценности у децата от най-ранна възраст, любов към езика и усет към неговото богатство и красота. Автор е на романа „Медальонът"- мащабно произведение за финалните борби за освобождението на българите от османска власт, публицистичния сборник „Васил Левски - заблуди и истини". Стихотворенията „Азбука" и „Рождество" са включени в учебниците за първи и втори клас.

Вносител на предложението е издателство „Златното пате".

4. Николай Илчевски е български писател и журналист, автор на книгите: „Записки от селската кръчма", „Крадецът на слама", „Репортажи от нищото", „Металургия на думите" и много други. Цялото му творчество е пример за богатство на речта, за използване на всички изразни и словотворчески механизми на езика, стремеж да създава чиста от чуждици, богата и красива реч. Писател, който владее речта си, извайва неочаквани метафори и образи, като се отнася с голяма отговорност към словото си. Това са характеристиките на сборника с разкази „Репортажи от нищото". Николай Илчевски е явление в нашата литература. Владее богат език, изградил е неподражаем свой стил и впечатлява с образност и оригинална гледна точка.

Вносител на предложението е Далина Добрева, управител на издателство „Алитеа".

Наградата се връчва в Деня на народните будители на 1 ноември 2022 г. от 17:00 часа в зала „Васил Караиванов" - Община Карлово.

Община Карлово кани на тържествената церемония вносителите на предложенията и номинираните, гражданите на общината, всички които обичат, ценят и се гордеят с българския език, един от древните световни езици, на които се говори, чете и пише и през 21 век.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче