Секции

16 April 2024 11:21

Румен Радев: Изборите на 2 октомври трябва да излъчат устойчиво и отговорно мнозинство

От огромно значение за всички е тези избори да излъчат отговорно мнозинство. Важно е също така това мнозинство да се ползва от висока легитимност, а тя идва от висока избирателна активност.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на работната среща на „Дондуков” 2 с представители на институциите, отговорни за подготовката и провеждането на предстоящите в началото на октомври предсрочни парламентарни избори, предаде репортер на БГНЕС.

Президентът настоя за активна информационна кампания за машинното гласуване.

Трябва да се повиши доверието в машинния вот. Машинното гласуване показа своята ефективност и допринесе за намаляване на купения вот. Необходима е активна информационна капания за машинното гласуване. Надявам се че и медиите ще се ангажират, каза Радев и отбеляза ролята на двете служебни правителства, излъчени миналата година и тяхната добра работа в организацията на избори.

От своя страна председателят на Централна избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова акцентира върху съхранението на машините за вота.

Гласуването извън страната е особено важен въпрос, надявам се с МВнР да облекчим провеждането на изборите откъм организация, приемане на протоколи.

Моят апел към членовете на СИК е да внимават как попълват протоколите, защото всяка една грешка забавя процеса, каза Нейкова.

Според нас Министерство на Е-управление има важна роля по отношение на софтуерните въпроси.

Вицепремиерът отговорен за организацията и провеждането на изборния процес и министър на вътрешните работи в служебния кабинет Иван Демерджиев заяви, че всички добри практики ще бъдат приложени. Като акцент в работата на МВР той отбеляза стремеж към тези, които изкривяват вота.

Служебният външен министър Николай Милков съобщи, че за изборите в чужбина сумата, която е отпусната е 7 635 600 лева.

Смятаме, че сме обезпечени и тази сума ще е напълно достатъчна, каза министър Милков.

Като предизвикателство той очерта организацията на гласуването на територията на Русия и на Украйна.

Смеем да се надяваме, че няма да има проблеми в Русия. Там вероятно ще има 3 изборни секции, каза Милков.

По отношение на Украйна е поискано съдействие и съгласие за разкриване на изборни секции. Там ще разчитаме на местната българска общност, защото командироването ще е трудно по време на съществуващ военен риск, уточни служебният външен министър.

Милков подчерта, че МВнР следи и COVID обстановката по света. /БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче