Секции

02 May 2024 21:40

На националния празник индийският премиер Моди обеща да направи Индия развита държава до 25 години

Индийският премиер Нарендра Моди обеща да избави милиони свои сънародници от бедността и да превърне Индия в развита държава през следващия четвърт век в деня, когато се навършват 75-години от независимостта на страната от британско управление, предаде Асошиейтед прес.

С тюрбан на оранжеви, бели и зелени райета, в цветовете на индийското знаме, Моди произнесе днес реч в строената през 17 век в епохата на ислямската династия на Великите моголи, "Червена крепост" в столицата Делхи.

Моди каза, че през последните 75 години от историята на Индия е имало възходи и падения, а страната се е борила с всички изпитания с издръжливост и постоянство. Той поиска от индийците да премахнат от съзнанието си всякакви останки от колониалното мислене.

Президентът посочи, че Индия ще бъде управлявана от идеалите за разчитане на собствените сили и духа на международно партньорство, за да постигне успехи в науката и технологиите, да създава нови производства и да осигури продоволствена и енергийна сигурност. Моди обяви, че в страната влизат инвестиции за милиарди долари, превръщайки я в производствен хъб.

Усилията на Индия вече изстреляха тази държава с 1,4 милиарда души население в редиците на водещите държави в информационните технологии, фармацевтиката, космическите науки и ядрената енергетика за мирни цели, отбелязва АП.

Моди допълни, че милиони хора в цялата страна честват 75-ата годишнина от независимостта издигайки националните знамена в домовете си или в търговските си обекти за три дни в рамките на правителствена кампания "За събуждане на духа на патриотизма във всяко сърце". Индийския парламент, президентският дворец, националните паметници и други държавни ведомства също бяха осветени в цветовете на националното знаме.

Основната опозиционна партия Индийски национален конгрес (ИНК) обвини правителството на Моди, че е изключило опозиционните партии от честванията за Деня на независимостта, посочва АП./БТА

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче