Секции

28 March 2024 22:30

Обсъдиха мерки за подобряване на пътната безопасност в Пловдивско

Мерки за подобряване на пътната безопасност на територията на Пловдивска област обсъдиха днес на среща областният управител на Ангел Стоев, директорът на Областно пътно управление Петър Петров и началникът на групата за контрол на движението по главните пътища и автомагистрали в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Пловдив ст. инспектор Илиян Гвоздев. В срещата участваха също заместник- областния управител Даниела Николова и главният секретар на администрацията Георги Янев.

„Данните за пътно-транспортните произшествия на територията на Пловдивска област са притеснителни. Статистиката от последната година показват сериозно нарастване броя на катастрофите с тежко пострадали и загинали. За мен обаче е по-важен анализът и мерките, които могат да се предприемат за намаляване на пътния травматизъм и ограничаване броя на катастрофите“. Това заяви в началото на срещата областният управител и поиска да получи повече информация за причините, които водят до подобна печална статистка и отреждат на Пловдивска област първото място.

По данни на КАТ за първото шестмесечие на годината броят на загиналите е - 24, а 418 са ранените, съобщи гл. инспектор Илиян Гвоздев. Общият брой на тежките катастрофи е 330. В сравнение с първото полугодие на миналата година, броят на загиналите се е увеличил със 7, на ранените с 48. От ранените 418 души, 82-ма са със средни и тежки телесни повреди.

За 2021 г. данните на МВР показват, че най-много тежки произшествия в страната с пострадали хора са се случили в Пловдивска област - 731, следвана от областите София-град, Варна и Бургас.

„Необходим е много сериозен анализ на тази статистка и най-вече на причините за катастрофите – шофьорска грешка, пътната обстановка, неравностите по трасето или липсата на пътна сигнализация“, коментира областният управител. Той поиска КАТ и ОПУ-Пловдив в координация да набележат пътните участъци с опасни дупки и да се предприемат спешни ремонти, да се установят местата с нарушена пътна маркировка и лисващи знаци. КАТ да предложи и други мерки, които могат да бъдат изпълнени от ОПУ и да доведат до намаляване броя на ПТП.

По време на разговорите бе коментирана и подготовката за зимното поддържане.

В началото на август АПИ обяви тръжни процедури за избор на изпълнители за текущ ремонт и поддържане на републиканската пътна мрежа за следващите три години. „За ОПУ-Пловдив прогнозната стойност е малко над 13,2 млн. лв. за общо 933 км пътна мрежа“, обясни Петър Петров. Той допълни, че обявените поръчки са по ускорена процедура, за да се подсигури предстоящия зимен сезон. Успоредно с това се готвят графиците и разчетите за зимните месеци като до подписване на договорите с избраните изпълнители, ще ОПУ ще работят с фирмите, които в момента имат договор за поддръжка.

/Снимка: Областна администрация-Пловдив/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче