Секции

20 April 2024 05:10

Стотици карловци се поклониха пред Апостола в родния му град(ВИДЕО)

Стотици признателни карловци се събраха на площад „Васил Левски” в Карлово, за да почетат 144-та годишнина от смъртта на Апостола на свободата. Да сведат глави пристигнаха и служебният министър - председател Огнян Герджиков, митрополитът на Пловдив Николай, областният управител Здравко Димитров, политици и държавници.

В словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов направи историческа ретроспекция на великите дела на Васил Левски, акцентира върху героизма и заветите, оставени от Апостола.

Служебният премиер Огнян Герджиков оприличи народната памет като „пъстра черга със шевици”. "В историческата памет са запазени имената на тези люде, които са будили народната свяст, да не заспива дори и когато спи. Имаме велики мъртъвци, по-живи и от живите. Но безспорно на първо място е Васил Левски. Този, който се бореше за правда и свобода, за равенство и братство и живя само 35 години на тази грешна земя, но остана в историческата памет като светец с делата си и сега е актуален. Дали днес всеки един от нас да не вземе по едно тефтерче като Левски и да записва какво е свършил в полза роду”, попита в края на словото си Герджиков.

Признателни граждани отрупаха паметника на Дякона с венци и цветя. Много млади семейства бяха довели децата си, за да ги учат в този ден на родолюбие.

Утре в 09:00 в църквата „Св. Никола” в Карлово ще бъде отслужена панихида в памет на най-великия син на Карлово, а след това със шествие признателни българи ще стигнат до родната му къща, където политици и граждани ще се поклонят на паметника на майката на апостола Гина Кунчева.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче