Секции

17 July 2024 22:32

Диетологът Росица Тончева: 37 % от подрастващото поколение е затлъстяло

snimka_dietolog30 процента от децата на 7-годишна възраст са със затлъстяване, а 13 процента  имат и метаболитен синдром. Това са тревожни данни, които показват колко зле се хранят децата ни. Това каза за Пловдив Topnovini.bg диетологът Росица Тончева. Тя изготвя всекидневно индивидуални хранителни режими се според нуждите на всеки пациент. "Съобразяваме се с пола, възрастта, физическата активност. Вземат се предвид дори и вкусовите навици и разбира се заболяванията, ако има такива. Тогава не се изготвя само режим на отслабване, а се комбинира и с режим за даденото заболяване", заяви Тончева. 
Тя е завършила Медицинска Академия – София, институт по подготовка на здравни кадри със специалност инструктор по хранене. Учила е и във висшия медицински институт Филаретова-София. Има специалност инструктор по лечебно и диетично хранене. Член е на Българското научно дружество по хранене и диетика и на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи
"Думата диета произлиза от древно-гръцкият глагло -дието в превод начин на живот, от там и думата диетолог. Означава човек, които учи някого как да се храни правилно, здравословно. При наличие на заболяване съветваме какви храни да се ползват и кои са забранени", разказва за професията си Тончева.
Не приема стриктните диети.
За нея силното ограничение на калории граничи с гладуване. "За мен това е почти едно и също. По-лошото е, че води до анемии или други усложнения в организма. Не е за пренебрегване факта, че може да се отключат и болести като булимия и анорексия. Естествено имаме и прочутия "Йо-Йо ефект". Накратко стриктните диети не се отразяват добре на здравето", категорична е Тончева.
Бичът на съвремието е вечерното хранене.
"Ние пълнеем, защото нямаме пет пъти дневно пълноценно хранен Или както гласи законът на физиката – няма гориво, няма горене. Статистиката сочи, че българите са най-големите любители на бързото хранене. Пропускането на закуска ни нарежда сред нациите с лоши хранителни навици. Култура  на хранене не означава да седнем на масата и сръчно да си служим с приборите. Страната ни е на шесто място в Европа по брой на затлъстяващи деца. Само българите при покупка на лекарства не питат за странични ефекти, а питат дали с тях може да се пие алкохол", допълва  диетологът с дългогодишна практика.
За нея хранителните навици на българина в момента са лоши.
За това говори големият процент на заболелите от метаболитен синдром. Той се характеризира с високо кръвно налягане, повишен холестерол, триглицериди, диабет ТИП 2, завишено количество на въглехидрати и мазнини.  "Другият признак, че се храним неправилно, е че 37 процента от подрастващото поколение е затлъстяло. Това са тревожни данни, които показват колко зле се хранят децата ни ", разказва с болка Тончева.
По думите й основната причина за затлъстяването при тях  е нездравословният модел на хранене. Проблемът е, че имаме свръх висок прием на високоенергийни храни и напитки, но и ниска физическа активност.  ""Загрижени" майки пъхат снаксове и чипсове в чантите на децата си за училище. Резултатите сочат, че наднорменото тегло  не е свързано със социално-икономическия статус на обществото. По-скоро  с проблемите в културата на хранене от страна на родителите", уточнява Тончева, която е обезпокоена за децата. Според нея е необходимо майките да се осведомяват как да хранят децата си. "Масовото и безразборно предлагане на нездравословни храни означава, че ние не можем сами да създадем навика да избягваме застрашаващи здравето храни", завършва Тончева, която дълго време води битка, за да се хранят по-здравословно децата. Продължава и няма да се откаже./Източник: Топ Новини


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче