Секции

23 October 2020 02:21

Пловдивският университет е готов да обучава студенти от Израел

thumb_pusreshtaУчени от двете държави ще работят по съвместни проекти със съдействието на Н.Пр. Шаул Камиса Раз и д-р Невен Енчев
Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е готов да обучава студенти от Израел по магистърска програма в областта на икономическите науки. Завършилите ще се сдобият с европейски дипломи на конкурентни цени. Това заяви вчера деканът на Икономическия факултет проф. Иван Иванов по време на втората работна среща с посланика на Израел Н.Пр. Шаул Камиса Раз.
Посещението във висшето училище беше по инициатива на дипломата. На него присъстваха проф. Ури Мархаим от Института по научно-изследователска дейност, биотехнологии, екология и МIGAL в Израел и проф. Володя Воронел от Университета в Йерусалим. В разговорите участва и д-р Невен Енчев, председател на Израелско-Българския Институт със своя екип. 
„Сътрудничеството в областта на образованието ще подпомогне сближаването на нашите два народа, защото кадрите, дипломирали се тук, ще станат посланици в областта на бизнеса и културата, заяви проф. Иванов. „Пловдив е столица на толерантността на България и считаме, че все още не сме използвали напълно потенциала на българо-израелските отношения.“
Зам.-деканът д-р Атанас Владиков заяви, че е много подходящо Икономическият факултет да бъде подпомагащо звено при изграждането с помощта на израелски учени на бизнес инкубатор в Пловдив.
Заинтригувани сме от възможностите на ПУ „Паисий Хилендарски“ и през есента ще ви дойдем специално, за да се запознаем с учебния процес и да разгледаме научната база, каза Н.Пр. Шаул Камиса Раз. Той увери, че ще направи всичко по силите си, за да присъедини студентите на Израел към културния живот на Пловдив, за да станат те част от общо културния процес под тепетата и в страната.
Пловдивският университет може да си сътрудничи с научни институти от Израел в разработване на съвместни проекти по програмата на Евросъюза „Хоризонт 2020“ за научни изследвания и технологично развитие, конкурентноспособност и иновации. Разработките могат да бъдат в областта на био- и нанотехнологиите, както и на информационните.  Тази среща е много важна, тъй като двамата професори от Израел ръководят световни проекти и имат намерение на работят с Пловдивския университет, увери посланикът.
На финала дипломатът благодари на д-р Енчев за грижите, които полага за сближаването на двата народа. Гордеем се, че известният лекар е завършил мениджмънт в Икономическия  ни факултет и неговите успехи са отлична атестация за нивото на обучение, добави проф. Иванов.


Днес Ви питаме:

Приготвяте ли домашни консерви?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Музиката дава израз на онова, за което не могат да бъдат открити думи, но не може и да остане премълчано.


Виктор Юго