Секции

25 April 2024 17:47

Изложба в Градската художествена галерия на Мария Генова

izlozhba_maria_genovaНа 1-ви ноември се откри изложбата на младата художничка Мария Генова под надслов "Зареди се с късче топлина"

Казвайки, че живота на някой е предопределен, това в пълна степен се потвърждава в лицето на Мария Генова.

Връзката между нея и рисуването се предопределя и направлява още от детските години, когато в час тя получава оценката превъзходен (7), ,написана дори и в бележника от учитеката и по рисуване от основното училище ,,Райно Попович,,. Тя спечелва множество награди, с участието си по конкурси, състезания и рисуване върху асфалт още през основното си образование.

Виждайки че в нея има потенциал, карловският художник Дечо Тодоров я подготвя за прием в Националната Художествена Гимназия по Изящтни изкуства гр.Пловдив „Цанко Лавренов”. Там още първите и резултати подсказват, че таланта го има. Така че Мария попада като четвърта в най-исканата специалност „Иконопис”.

Лекотата и бързината на всичко сътворено от нея обаче отстъпва, пред липсата на семейството и. Това са едни от най-трудните и години, където неосъзналият се тинейджър се лута и търси да намери себе си.

Изкуството оживява през ръцете и през годините, когато аранжирайки свежи и сухи цветя и икебани, макар рисуването в този момент да е на заден план.

Всичко сътворено от ръцете й е пропито от красота, през времето когато учи в СОУ ”Христо Проданов”, рисуването не е забравено и след 4 годишно лутане и търсене на себе си, тя решава отново да кандидатства с рисуване в АМТИИ гр. Пловдив и отново успявя, но този път сама е избрала пътя по който да върви .

Нищо в рисуването не е завършено и тя започва да го търси, желанието да покаже себе си, го има навсякаде и в мрачните платна, а също и в меките тонове на залеза и предизвикващото червено показващо непокорството и суровостта, в милувката на пейзажа, сякаш всичко оживява. Картините и са сурови също като нея,меки и нежни също като душата й.

Докосни се и се зареди с частица топлина, оставена в платната на Мария.

Наистина въздействащо, каращо те да се успокоиш и притваряйки очи сякаш сме там вътре.Насладете се на момента !!!!!!!!!

Вижте повече снимки от изложбата в галерията ни

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче