Секции

27 April 2024 07:42

Находчив вирус плъзна из компютрите благодарение на новооткрита дупка в Windows

Microsoft е под напрежение заради уязвимост в операционната система Windows, за която до момента никой не е предполагал, че съществува. Проблемът се утежнява от факта, че из мрежата върлува опасният вирус Duqu, който заразява потребителските машини, използвайки новооткритата пролука, предаде Tech Spot.

В момента експертите от антивирусните компании разучават механизмите на действие на новия вирус. Към момента се знае, че Duqu е създаден по мотиви от червея Stuxnet, който беше използван за атака срещу иранските ядрени мощности през миналата година.

Компанията Symantec е обявила в сайта си, че нейни служители са се свързали с редмъндския гигант Microsoft, откъдето са им казали, че се работи върху създаването на кръпка, която да запуши дупката в сигурността. Вирусът се разпространява чрез Word документи. Експертите на Symantec са публикували графика, която илюстрира как става заразяването с Duqu.
symantec-duqu-chart


Част от програмния код, който задвижва новия вирус е взет директно от Stuxnet. Главната цел, с която е създаден Duqu е кражбата на индустриална информация, като за целта се използват стандартни методи от рода на записване на натиснатите клавиши.

Заразените Word файлове, които са открити в мрежата са така направени, че е очевидна тяхната насоченост към компютри, съхраняващи важна инженерна информация. Към момента няма инструменти, с които да може да се изчисти вирусът от вече заразените машини. Веднъж попаднал във фирмената мрежа, той бързо се разпространява във всички компютри и нищо не може да му противодейства.

Източник: www.kaldata.com

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Успехът не е ключът към щастието. Щастието е ключа към успеха. Ако обичаш това, което правиш, ще бъдеш успешен.


Алберт Швайцер