Секции

27 April 2024 21:25

Кондукторката Недялка Зоева от Карлово гладува от неделя

thumb_bdzКондукторката Недялка Зоева от Карлово гладува от неделя. За 36 часа от началото на гладната стачка, която тя е обявила, два пъти са и правени лекарски прегледи ­ първия път - два часа след началото на протеста и, втори път - вчера около 14.30 часа. През това време 51-годишната жена изкарала само на около литър и половина вода, няколко чаши чай и плодов сок. Още в първите часове тя спряла цигарите, за да щади силите си за по-дълъг протест, ако не се стигне до удовлетворяване на исканията на железничарите.
Още от момента, в който Недялка обявила гладната стачка, колегите  от служба  “Пътнически превози” в Пловдив и Карлово я подкрепят и често звънят по телефона. От своя страна те продължават стачката, засега само като отказват да работят.
Чувствам се отговорна за това, което се случва и в БДЖ, за работещите в холдинга, и за пътуващите с влаковете в страната, обяснява Недялка Зоева, която е председател на НЖС  “Подкрепа” в служба “Пътнически превози” в Пловдив. Тя живее с майка си и 28-годишния си син, които също я подкрепят.
“Много е важно да се разбере, че ние не стачкуваме за увеличение на заплатите, а срещу отказа на ръководството на холдинга да подпише Колективния трудов договор - една процедура, която продължава от 10 март досега. С този отказ всеки от железничарите губи поне по 200 лева от месечното си възнаграждение - става въпрос за размера на възнаграждението за прослужени години, за отпуските, за доплащането за изминати километри. Протестираме и срещу спирането на влаковете, с които хиляди хора отиват на работа. Сред тях има цели семейства. Става въпрос за влакове, които са пълни с пътници и не са губещи. Сега например няма влак от Пловдив за Карлово след 16.00 часа. Така всички, които се прибираха от работа от Пловдив до селищата по линията Пловдив-Карлово в 18.10, вече няма с какво да пътуват и трябва да преминат на автобуси, което за тях е по-скъпо, а за държавата това е неекологичният транспорт. Бихме се съгласили някои влакове да отпаднат, но техният брой не е повече от 50 за цялата страна. С три телеграми от 28 и 29 ноември и 2 декември са спрени 100 пътнически влака в страната. Ще продължа да гладувам, надявам се, че в следващите дни ще се постигне споразумение. Просто няма връщане назад”, категорична е Недялка Зоева.
Вчера тя се подготвяше да посрещне още една нощ в една от стаите на Превозна служба - Карлово. Колегите често я навестяваха, край нея през повечето часове бе началникът на службата Вълко Станев.


Източник: в-к "Марица"

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче