Секции

07 May 2024 02:13

Трима души пострадаха при авария в Иганово

vmz_sopotТрима души, работещи във завода на ВМЗ ЕАД - Сопот, базиран в Иганово, пострадаха при инцидент тази сутрин, когато избухна пресформа, съдържаща взривно вещество. Давама от пострадалите са мъже, които работят на преса. Ранена е и жена, която е ОТК в цеха. При работата са се разхвърчали осколки от метал и пластмаса, които са част от пресформата, взривило  се е едно от шестте гнезда, взривът в него е 12.8 грама.

Единият от пострадалите мъже е 54-годишният Хюсеин Караали. Той е с разкъсвания в лявата част на шийната област, както и с два разкъсани пръста на дясната ръка. Има наранявания в дясната част на лицето и на левия клепач. Хюсеин е в Спешното отделение на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. 47-годишната Виолета Иванова и 55-годишният Иван Врачкин са в карловската болница и са с по-леки наранявания. Няма опасност за живота на нито един от работниците.

Инцидентът е станал в 10.00 часа преди обед. В цеха е имало общо 16 човека. Тримата пострадали  са били на около метър  и половина от машината, с която работили. В пресформа с шест гнезда е имало поставено взирвно вещество, всяко от които по около 12.8 грама. Според технологията пресформата е трябвало да влезе в бронезащитна кабина, която осигурява защита на работниците в случай на експлозия, итогава да се извърши пресоването. Експлозията е станала преди формата да влезе в кабината, взривило се е само едно от гнездата.

Очевдино става въпрос за субективна грешка, заяви изпълнителният директор на ВМЗ ЕАД - Сопот инж Иван Стоенчев. Сутринта работниците са получили ежедневния инструктаж и са се подписали за това. Те имат и специално облекло.
Взривът е минимален, няма материални щети в цеха, няма счупени врати и прозорци,  нито повредена техника, каза още инж. Иван Стоенчев.

Веднага започна разследване на причините за инцидента, то се осъщестява от Районна прокуратура и Районното полицейско управление в Карлово, заяви районният прокурор Гюрай Мурадов.  При първоначалният оглед  се вижда, че най-вероятно става въпрос за човешка грешка, но разследването продължава, уточни той.


Източник: в-к "Марица"

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче