Секции

05 May 2024 22:56

Читалището в Баня с приключен проект

thumb_kukeriПрез изминалите девет месеца Детско-юношеската кукерска група при НЧ “Св. св. Кирил и Методий -1914” – гр. Баня, участва в различни творчески изяви, като бенeфициент по проект “Магия и митично тайнство в Старчовските игри на град Баня”. Чрез различни дейности по проекта бяха мотивирани млади хора, за събиране на информация и пресъздаване автентичността на празника Сирни Заговезни. Възстановена бе уникалната стъпка, характерна за това населено място, която води до бавен, но красив танц.  Разработени, публикувани и разпространени бяха материали представящи кукерския обичай Старчовден и културно-историческото наследство на региона. Инициативата беше насочена към 20 момичета и момчета от 7 до 16 години, родители, доброволци-записвачи, както и към участниците в клуба за традиционни дейности към читалището.
Детско-юношеската кукерска група при НЧ “Св. св. Кирил и Методий -1914г.” е със звание Представителен ансамбъл от ІІІ Преглед на ЦИОФФ за България. Групата е в основата за популяризиране автентичната култура на традиционните Старчовски игри в гр. Баня и отражението им в общото европейско културно пространство, чрез търсене на по-модерен начин за привличане на млади хора.
За реализирането на проекта читалищното ръководство благодари на ФРГИ – София, ЦДГ “Вяра, Надежда и Любов”, ОУ “Неофит Рилски”, ДВХУИ – Баня, ЗК “Надежда”, кметство гр. Баня и на цялата общност на града.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче