Секции

19 May 2024 01:28

ПУ ``Паисий Хилендарски`` открива две нови специалности с италиански език

thumb_annaamendoladjineДве нови бакалавърски програми с италиански език ще открие през новата академична 2012/2013 година Филологическият факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Това стана ясно по време на официалното честване на Деня на Италия днес във висшето училище.
Специалността „Български и италиански език” ще подготвя преподаватели и експерти по двата езика. „Приложна лингвистика с английски и италиански език” ще обучава преводачи, които ще получат квалификацията на преподаватели по английски и на специалисти с обща педагогическа подготовка по италиански език.
В двете нови специалности ще се обучават между 20 и 24 бакалаври. По време на четвъртата година от следването си, най-добрите от тях ще имат шанса да се включат в академичен обмен между ПУ „Паисий Хилендарски” и италиански университети в градовете Флоренция и Венеция, обясни деканът на Филологическия факултет доц. д-р Живко Иванов.
За всички преподаватели и студенти в специалности с италиански език ежегодно ще се организират курсове за новите методи на преподаване на езика. Това обяви по време на празничното честване на Деня на Италия директорът на Италианския културен институт г-жа Анна Амендоладжине.
Ръководената от нея институция ще съдейства на Филологическия факултет да създаде своя библиотека с италианска литература. Институтът ще осигури и сътрудничества с още италиански университети за обмен по програма Еразъм, обеща г-жа Амендоладжине.
Пазарът на труда вече е дал заявка за кадри, които да владеят повече от един чужд език, потвърди деканът на доц. д-р Живко Иванов. Той подчерта, че наскоро компанията „Хюлет Пакард България” се е обърнала към университета с молба да им изпрати на стаж студенти, които владеят минимум два чужди езика. Факултетът е подбрал десетина от най-добрите третокурсници в „Приложна лингвистика”. Макар и все още да следват, те вече са намерили своята професионална реализация, каза доц. Иванов.
Пловдивският университет отбелязва за първи път Деня на Италия. Смятаме да превърнем инициативата в традиция, сподели доц. д-р Живко Иванов. Той подчерта, че празникът съвпада с 10-годишнината от стартирането на факултативните курсове по италиански език и култура в ПУ „Паисий Хилендарски”. На него присъстваха италианските възпитаници на университета.
В официалната програма за Деня на Италия д-р Наталия Христова, преподавател по италиански език в университета, представи мултимедийна презентация на тема „Културно-исторически връзки между Италия и България през вековете”. Честванията ще завършат в 17:00 ч. с прожекция на филма на италианския режисьор Габриеле Салваторес „Медитеранео”, носител на „Оскар” за чуждестранна продукция през 1992 г.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче