Секции

18 April 2024 11:14

Ексклузивно от Брюксел! Ето какво каза президентът за санкциите срещу Русия!

1485788535-65aa205d1ac2bb8d2a77d37d9ed7a1b1Санкциите срещу Русия не са поставяни на дневен ред при разговорите на президента Радев с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Държавният глава започна първото си посещение в чужбина в Брюксел, в хода на което се среща с председателите на европейските институции и НАТО.

По-рано днес негов коментар по темата излезе в интервю за портала „Юрактив”.

„Що се отнася до санкциите, аз не виждам какво е практическото им използване, тъй като загубите са очевидни. Страхувам се, че новата американска администрация ще възстанови диалога с Русия и ЕС ще остане заложник на санкционната война“, заяви преди разговора с Туск Радев, цитиран от bTV.

ЕС на последния си Европейски съвет се обедини около решението да не се отменят санкциите, наложени заради анексирането на Крим и кръвопролитията в Донбас, продължаващи и до момента.

Днес генералът поиска нов оперативен план за посрещане на мигрантската вълна: „Очакваме още по-голяма помощ, защото солидарността на Съюза е когато външните граници са защитени с усилията на всички. Поставихме сигурността на нашата външна граница във всички аспекти. Имаме пълното разбиране за проблемите. Очаквам още по-голяма помощ”. Той поиска и промяна на дъблинското споразумение, което в настоящия си вид има риск да превърне България в буферна зона.

„България има своите много важни теми, на първо място това е сигурността, мигрантската криза, без сигурност няма инвестиции, няма икономическо развитие”, каза президентът.

Само след няколко дни Радев ще участва в неформалната среща на европейските лидери по въпросите на миграцията в Малта.

Въпросът за евентуална номинация за еврокомисар засега остава висящ. „По-добре е редовно правителство да го излъчи”, подчерта президентът, но допълни, че ще е „друг въпрос”, ако се наложи служебният кабинет да управлява по-дълго.

Първото посещение на Румен Радев носеше и изненадваща символика по отношение на самолета, с който пристигна в столицата на Европа. Вместо с правителствения „Ербъс” държавният глава предпочете да лети с военнотранспортния самолет „Спартан” заради по-ниските разходи.

От президентската администрация коментираха че така той излъчва силно послание на съпричастност към доскорошните си колеги. Полетът продължи час по дълго отколкото с реактивния самолет.

Това не е първият път, в който „Спартан” се използва от държавен глава. В миналото за работни посещения го използваше и президентът Плевнелиев./БЛИЦ


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни.


Хорхе Букай