Секции

10 June 2023 21:11

Вижте кой е природният антидепресант на всички

1485603947-woman-with-depressionСлънцето е един от доказаните фактори, които са пряко свързани с щастието. Колкото повече слънце има, толкова по-щастливи са хората в съответната държава, независимо какъв е режимът. И независимо от брутния вътрешен продукт.
Неслучайно Швеция е една от държавите са най-голямо количество самоубийства. Това каза  доц. Маргарита Бакрачева - психолог в Департамент по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българската академия на науките (БАН), коментирайки опасността от зимните депресии и последиците от тях, цитирана от "Фокус".

Доц. Бакрачева разказа какви са другите причини за зимната депресия. „Тя е нещо, което е от една страна, доста прозаично обусловено, поради липсата на слънце. Денят е по-къс, човек си седи вкъщи. От друга страна е умората, която се е натрупала, много празници, които са свързани с Коледа, с Нова година, обещанията, очакванията.

Неслучайно в края на първата трета седмица след Нова година е обявен денят, в който хората се чувстват най-депресирани. Това именно, до голяма степен е поради емоционалното изчерпване, както и фактът, че хората са очаквали нещо, давали са пожелания, пожелавали са хубави неща, били са на върха на емоциите и в следващия момент човек има нужда малко и да си почине“, заяви доц. Бакрачева.

По думите ѝ финансовият фактор също може да изиграе важна роля. „Така че, до голяма степен са и чисто битови причините. Във вътрешен план е изчерпването, изтощаването и липсата на достатъчно слънце, което е природният антидепресант“, обясни още психологът./БЛИЦ


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче