Секции

29 March 2024 12:31

Историята на 21-годишния Иван Захариев, обвинен в тероризъм

1485629542-sistemen-bufer-8Джон - Иван Захариев, е на 21 години. Обвинен е в тероризъм. Син е на българин и виетнамка, австралийски гражданин. Отрича се от християнството и приема исляма. Посещава Сирия и попада в полезрението на австралийските специални служби.


През пролетта на миналата година пристига в България. Контраразузнаването го прихваща, следи го и го подслушва. Арестуван бе септември миналата година. Подсъдим е за подготовка и включване в терористични организации.

От дома му е иззета религиозна литература, намерени са и негови дискусии в интернет. Те са на тема ислям и „Ислямска държава”, твърди обвинението. У нас подава документи и за български паспорт с името Иван. Смята се, че е искал да смени името си, тъй като е обявен от чужди служби за лице, потенциален извършител на терористичен акт.

Според обвинението Джон пристига в България, за да се обучи. Да борави с оръжие, тъй като достъпът у нас е свободен. Посещава стрелкови клуб „Левски” и полигона във Войводиново, където стреля с автомат.

Джон отрича обвиненията, твърди, че е придружил баща си до България, за да може да се пенсионира тук. „Дойдох в България, защото баща ми иска да се пенсионира тук. Предложих му да дойда тук, за да му помогна да се установи”, каза той пред bTV.

"Бях за много кратко време в Сирия преди 3 години, за 8 дни. В частта в Сирия, в която бях, има много слабо присъствие на „Ислямска държава“. Основно свободната сирийска армия е в този район. Отидох, защото бях шокиран от това, което чувах, че се случва там. Исках да отида, за да видя каква е ситуацията, за да опитам да помогна на сирийския народ", обяснява младият мъж. 

Джон е категоричен, че не е участвал във военни действия. "Никога не съм участвал в тренировки или сражения по време на престоя ми там. Основно седяхме, пиехме чай и говорехме с хората. Напуснах страната, което показва ясно, че не съм имал да се присъединя към терористични групи", казва още той.

Твърди още, че се е върнал към християнската вяра. "Аз съм християнин. Аз съм много горд християнин".

Признава, че е бил разпитван от австралийските служби през 2015 г. заради пътуванията му до Сирия, но му върнали паспорта и повече не е имал проблеми със службите.

На въпрос защо е решил да си извади български паспорт, той заявява, че е български гражданин и има право на такъв.

Дали Джон е потенциален терорист, ще каже Специализираният наказателен съд. Процесът е едва в началото./БЛИЦ


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче