Секции

20 May 2024 16:41

Бебе 2016 с името на премиера, а си няма гарсониера

640_fd888bfc26cd659d36e550c805d096efКогато в дома на Златка гълчат по адрес на Бойко, нямат предвид политиката на премиера в оставка. По-вероятно е адашът му от Столипиново да е свършил някоя поразия. Момчето на годинка е кръстено на министър-председателя, но вместо Борисов носи фамилията Киров.

Бойко от Столипиново се роди точно в полунощ миналата година и стана Бебе 2016. Година по-късно няма представа къде е Министерски съвет, няма и свой собствен адрес - незаконната колиба на семейството не е отбелязана в кадастралния план. Вдигнали я с помощта на комшиите с дъски, тухли и каквото се намери. Вода за къпане стопаните взимат с кофи от съседите. Токът също е от тях, но за него плащат на къщата-майка по 60 лева на месец.

„Това е махалата на наш Бойко”, пресреща на последна спирка на ул. "Крайречна" мустакат мъж от местните. И вметва авторитетно:

„Ние сме от неговите хора”.

Зад гърба му пъртината тръгва покрай Марица между подпиращи се една друга самоделни колиби и изведнъж кривва на една страна към пътека, широка няколко педи.  Тя пък извежда до дървена врата, под която зеят три пръста аралък.

„Това беше салон, но като станахме повече хора, се наложи да го преправим на спалня”, отваря портата бабата на Бойко - Мария. Помещението, което турците обикновено ползват за всекидневна и гостна, е обзаведено само с опърпан диван в ъгъла. Нощем го разпъват и на него Златка нарежда адаша на премиера в оставка и другите си две деца - 6-годишния Димитър и 3-годишната Златка. В другия ъгъл е печката на твърдо гориво, която бълва сажди, защото вместо въглища огънят в нея се поддържа с всякакви боклуци, събрани по улиците и контейнерите. Край кюнците е опънат простор, на който съхнат ританките на Бойко.

На пода са снадени два протрити килима, но пък по стените са налепени тапети с нацъфтели сребърни китки. По-висок човек трябва да седи леко приведен под ниския таван, захлупил стаичката.

„Да сложа едно кафенце”, предлага чевръсто бабата на Бойко от Столипиново. И почва да разправя историята. Тя е „говорителят” на фамилията, понеже най-добре знае български. Всички останали говорят турски, не са били на училище нито ден и са неграмотни. А челядта не е малка. На 48 години Мария вече е родила 6 деца. Щерка  Златка пък на 21 г. дундурка третото си чедо, кръстено на известния мъж в държавата. Първото родила на 15, цял живот нито е учила, нито е работила нещо. А кой е нейният мъж? Иван ли беше, Йован ли, почват да се питат двете жени. И като най-точен ориентир отсичат, че е от къщите по ул. „Бъндерица” по-надолу в махалата. Комарджия и наркоман, описва го с две думи жената, която би трябвало да му е тъща. Не признал бащинството, затова нямал думата как да се казва момчето.

„Нямахме намерение да го кръщаваме на Бойко Борисов, но докторите в болницата така казаха и ние се съгласихме.

Де да знаем, че било на майтап”, разправя бабата Мария. На крака тогава в родилното дошъл кметът Иван Тотев, извикали я да превежда, че дъщеря  не може да размени даже две думи на български. Казаха да чакаме награда и подаръци, пък досега нищо, жалва се бабата. Добре че Златка още кърми, та не дават пари поне за храна на бебето, което вече прави първите си крачки. Но памперсите са сериозно перо. Откакто на 1 януари станал на годинка, майката на Бойко от Столипиново вече няма да получава и майчинство. Остават само детските за трите хлапета и парите, които бабата изкара, като продава вафли и десертчета в павилион наблизо - и той вдигнат незаконно. Сега за капак Бойко го хванал и грипът, та миналия ден се наложило да дават 40 лева за лекарства. Заедно с тях купили и помпа за дядо му, който е астматик. Така семейният бюджет пак е на червено. Никога не са оставали пари даже за най-проста играчка.

Чакахме да ни дадат някоя гарсониера, като се роди Бойко, ама напразно сме се надявали, разочарована е родата на премиерския адаш. Близките му даже са сърдити, че тукашните големци не отпуснали жилище.

Всъщност самите те не са кандидатствали. Взехме молби и тръгнахме да попълваме, но не стигнаха парите и така остана, обяснява Мария. В махалата неграмотните плащат такса между 3 и 5 лева за попълването на всяка бланка на „консултанти”, който припечелват по този начин.

Семейството, което чака жилище, без да го е поискало по съответния ред, на всичкото отгоре всъщност разполага с една гарсониера. Общинска е и преди време била дадена на родителите на Бойковия дядо. След като починали, се води на главата на семейството. Обаче седи под ключ и трупа дължим наем, без никой да живее в апартамента, докато домочадието се тъпче в двете стаички в самоделната незаконна колиба.

Въпросът защо не идат там, за да живеят по-сносно, изумява бабата на Бойко. В едната стая не могат да се съберат всички, пък и там също вода няма, обяснява тя. Не пуска и Златка сама с трите деца - жилището е на седмия етаж, ще вземе някое да падне отгоре, изтъква друг аргумент Мария. По-добре  е в къщата на полето - като напали кюмбето и затури зеещите дупки с парцали, даже не вее.

Но се зарича, че в името на по-добрия живот няма да направи повече грешката, която сторила на младини - да не прати децата да учат. Сега 6-годишният батко на Бойко ходи в подготвителна група в кварталното школо, а кака му е записана на детска градина.

Щом отрасне Бойко, ще го изучим за лекар, кани се родата.

Колкото до премиера, малко е трудно да отсъди - у дома семейството няма телевизор, та да следи изявите на министър-председателя в оставка. „Знам, че не е лош човек”, казва Мария. И от преданост към мъжа, чието име носи внукът, не отишла да гласува последния път, понеже  заръчали да пусне бюлетина за кандидата за президент на другата партия - Румен Радев./Вестник Марица


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Цялата истина минава през три етапа. Първо, смятана е за абсурд. Второ, тя е насила спирана. Трето, тя е приемана за очевидност.


Шопенхауер