Секции

06 May 2024 11:11

В Карлово отбелязахме 139 години от избирането на Първи градски съвет(ВИДЕО)

karaivanovНа 16 януари, преди 139 години, най-видните мъже на град Карлово се събират в храм „Св. Николай” и избират първия в България Градски съвет. За негов председател е избран Васил Караиванов – първи братовчед на Васил Левски. 
По този повод днес в зала “Васил Караиванов” се проведе тържествена сесия на Общински съвет Карлово. В своето приветствие към всички присъстващи кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов каза: “Днес ние се гордеем с карловци, които на 16 януари основават Първия градски съвет. С хората, които са били съпредседатели и членове на съвета и с делата, които са извършили за нашия град. Всички те са дали здравето си, живота си, имота си, за да съхранят Карлово. Поклон пред тяхната памет! Честит Празник!” Д-р Кабаиванов направи дарение на Исторически музей Карлово, като връчи на неговия директор Мария Деянова книга на Васил Александров - един от кметовете на Карлово. Заглавието на книгата е “Из историята на град Карлово” и е издадена през 1938 г. Председателят на общински съвет Карлово Теодор Шойлеков завърши тържествената сесия с думите: “Народното дело е над всичко!”. Той представи и Мъжката фолклорна група от село Дъбене, която трогна всички присъстващи в залата със своето изпълнение. За първи път те изпяха народна песен за Васил Левски, чийто текст и музика са дело на Румен Начев.
Тържественото честване на годишнината от избирането на първия  Градски съвет в Карлово започна по-рано през деня с водосвет, отслужен от архиерейски наместник отец Марко Тодоров в храм „Св. Николай”.  Празникът продължи с тържествено шествие, начело с почетна рота и духовия оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Пред дома и паметната плоча на видния карловец, която се намира в центъра на града, бяха поднесени венци и цветя в знак на почит и признателност.
На тържественото отбелязване на 139-годишнина от избирането на Първия градски съвет присъстваха: народните представители Христо Грудев и Магдалена Ташева, председателите на общинските съвети на Стара Загора, Казанлък и Сопот – Емил Христов, Николай Златанов и Мариана Кацарева, командирът на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, общински съветници, бивши кметове на Карлово и председатели на Общински съвет Карлово, представители на местния Младежки парламент при СУ “Христо Проданов”, наследниците на Васил Караиванов, кметове на населени места и граждани.


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче