Секции

19 April 2024 19:51

Национален конкурс „Паметта на Левски днес” инициира община Карлово

levskiНационален конкурс „Паметта на Левски днес” инициира община Карлово, по повод 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив София Димитрова, началник на отдел „Образование, култура и младежки дейности” в община Карлово. В организацията на конкурса се включват МОН, РУО Пловдив, Община Карлово и той ще е част от националното честване на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски. На 18 юли почитаме личността на човека, отдаден на идеята за „свята и чиста република“. Роден в град Карлово, Левски става знаменосец на свободата. От родния град на Апостола са убедени, че във всяко българско сърце живее споменът за него, в представите на всеки българин той е урок по родолюбие, надежда и упование. „Целта на конкурса е да стимулира творческата изява на учениците, чрез силата на художественото слово да даде възможност на младите хора да изразят своето отношение към Васил Левски, да възпитава в дух на родолюбие, патриотизъм и гражданско отношение”, каза Димитрова. Тя е убедена, че тези цели са постижими и в днешно време, особено в карловския край. Право на участие в националния конкурс „Паметта за Левски “ имат всички ученици, които се обучават в дневна, самостоятелна или индивидуална форма в български общински, държавни и частни училища на територията на страната. Участниците ще бъдат разпределени в две възрастови групи – ученици от V до VIII клас и ученици от IX до XII клас. „Престижната инициатива ще докаже, че носим Левски в сърцата си, че неговият огън гори в душите ни, че пазим великия му завет” каза Димитрова. Ще се приемат творби в жанровете есе и стихотворение. Всеки участник може да представи по една творба от двете категории. Творбите трябва да бъдат написани на български книжовен език с обем до две страници или до 800 знака. Произведенията трябва да са написани на Word (формат А4, шрифт Times NewRoman, размер 12 пункта). Под всяка творба трябва да е отбелязано име и фамилия, години, училище, клас, населено място, точен адрес и телефон за контакт. В конкурса могат да участват произведения, които не са публикувани до сега и към момента не участват в други конкурси. Творбите трябва да се изпратят на e-mail:levskidnes@abv.bg. до 31.05.2017 г.
Награждаването ще се състои на 04.07.2017 г. в НЧ „Васил Левски 1861г.“ – Карлово.  Творбите ще бъдат оценявани от 5 – членно компетентно жури, което ще работи независимо един от друг.
Ще бъдат раздадени по три награди (I-ва, II-ра и III-та) за всяка възрастова група и за всеки жанр. I място ще получи парична награда на стойност 300 лв., сувенир и грамота, II място – парична награда на стойност 200 лв., сувенир и грамота и
III място – парична награда на стойност 100 лв., сувенир и грамота.
Предвидени са и поощрителни награди, както и една специална награда за най-успешно представил се участник от община Карлово.
С авторите на най-добрите творби ще се проведе среща разговор на 04.07.2017 г. в камерната зала на НЧ „Васил Левски 1861г.“ – гр. Карлово, по време на която официално ще бъдат представени класираните творби и наградени техните автори. Ще присъстват представителите на журито, представители от Община Карлово, изявени дейци и гости. Наградите ще се връчат лично на авторите.
Отличените автори на I-во място ще имат възможността да представят своите творби на 18.07.2017 г. в деня на националното честване на 180-тата годишнина от рождението на Васил Левски./Радио Фокус


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всичко почива в крайна сметка на факта, че всеки може да разбере онова, което е единосъщностно с него.


Шопенхауер