Секции

28 March 2024 18:09

Борисов: Категорично съм против коалициите, които ми се приписват

photo_verybig_1637416Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че е по-добре да има правителство на малцинството, отколкото размита коалиция след предстоящите парламентарни избори. Борисов направи заявката по време на 11-тата годишна среща на бизнеса с правителството. И той отхвърли възможността за коалиция с БСП.

"Аз съм категорично против тези коалиции, които ми се приписват за в бъдеще. Как ще направим с БСП коалиция? Ще махнем плоския данък и ще отидем на прогресивен. Абсурд. Не е възможно просто. По-добре е да има правителство на малцинството, но да се знае - тези управляват и отговорността е тяхна, отколкото широка размита коалиция. Преди две години и половина направих този компромис с партията, влязохме в такава коалиция. Трябва да ви кажа, че е изключително трудно. Компромиси, компромиси, компромиси, които винаги се трупат на голямата партия. Не е нужно, не е и редно. Който спечели изборите, да си поема ангажимента, да си направи правителство и да управлява", каза премиерът в оставка.

Борисов сподели притеснението си, че новоизбраният президент Румен Радев ще сформира служебен кабинет без явното участие на БСП.

"Аз щях да съм много спокоен, ако Корнелия Нинова участваше в това правителство. Аз съм сигурен, че тя участва. Притеснява ме фактът, че излиза и казва, че не участва. Е как тогава до вчера един прекрасен генерал, работил съм с него, нищо не мога да кажа лошо като летец и командир, но те политизират. Изведнъж му се дава цялата политическа власт, включително и кабинет. И неговата партия, която казва, че е победила на изборите, не му помага да създаде правителство. Свръх човек да е той няма как да познава всички и да сложи най-доброто. Многократно съм казвал, че му пожелавам успех и дано се справи, но в бизнеса няма да се допусне такова нещо. Никой от бизнеса няма да отиде, да си вземе един военен, пожарникар или доктор, да го направи шеф на фирмата и да му даде цялото ръководство на фирмата. Кой би го направил? А това си правим ние с държавата", коментира още Бойко Борисов.

Той определи като правилно решението да подаде оставка на правителството. Според него референдумът е бил подценяван месеци наред; макар и много от темите да са спорни, това е волята на народа и тя трябва да се изпълнява. Два и половина милиона души казаха "да", сега ще си понесем това, което сме си направили сами, посочи Борисов.

Той отбеляза, че България е постигнала икономически растеж. Премиерът напомни за успешната борба с контрабандата, за събраните над 4 млрд. лв. повече приходи, за рекордния фискален резерв и за платените пари за американските централи и по проекта "Белене". Той изтъкна, че платените общо 2,5 млрд. лв. биха могли да бъдат разпределени за икономически растеж и в частност с 800 млн. лв. биха могли да се купят нови влакове и локомотиви в БДЖ. "Но тези пари заминаха, защото хората гласуваха за грешни правителства", посочи премиерът Борисов.

Министър-председателят в оставка определи като много успешен мандата на президента Росен Плевнелиев./Дарик радио


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче