Секции

23 May 2022 02:34

Ако получите неочаквано писмо от НАП, в никакъв случай не го отваряйте

1484807874-1505172uuu-577588222311848-u1296144172-nКриптовирусите отново налазиха българските потребители. Този път те са маскирани като съобщения от Националната агенция по приходите и се разпространяват в електронните пощи на потребителите със заглавие „Принудително изпълнение”.

В самото съобщение два реда посочват, че за повече информация човек трябва да отвори прикачения архив. Съобщението е подписано от някой си „Радослав Стоянов”. Не е трудно човек да се заблуди, ако не обърне внимание на странния подател на съобщението, пише TrafficNews.

Ако човек е невнимателен и направи грешката да отвори прикачения .zip файл, той рискува да бъде заразен от криптовирус, който да го лиши от огромна част от данните на компютъра му.

Криптовирусите правят точно това – криптират файловете на харддиска ви и ги правят неизползваеми. Единственото спасение е ключ, който можете да получи само ако платите голяма сума на човека, създал вируса.

Потърпевша е получила спам писмото с вируса в своята поща. Тя напомня, че през 2016 г. криптовирусите са се разпространявали, замаскирани с информация за промени в сроковете на НОИ и НАП. Сега поне няма правописни грешки в текста на съпровождащото съобщение, посочва тя.

Нашият съвет е да не отваряте никакви прикачени файлове от писма в електронната ви поща от непознати лица или с необичаен e-mail адрес. Това е особено валидно, когато става дума за някакъв вид архивен файл, т.е. с разширение .zip или .rar след името./БЛИЦ


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче