Секции

19 April 2024 21:47

Влизат в сила промени в Закона за движение по пътищата

photo_verybig_1638485Столичен шофьор бе първият, който остана без номера на автомобила си, след като промени в Закона за движение по пътищата влязоха в сила от 21 януари.

Водачът бил спрян за проверка от пътни полицаи на Ботевградско шосе. Той отказал да духа на дрегера, заради което номерата на колата му били свалени, писали му и глоба от 2000 лева. Мъжът ще може да регистрира номерата си отново едва след 1 година, отбелязва "24 часа".

От МВР напомнят, че с промените в закона се забранява извършване на внезапни маневри. Забранява се движението в насрещното по автомагистрала и скоростен път, като водач, който допусна нарушение на забраната, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за три месеца и глоба 1000 лв. при първо нарушение.

Забранява се и организирането и участието в гонки и ще се налагат съответните санкции, като за първо нарушение глобата е 3000 лева и до една година без книжка.

Въвежда се задължение за включване на къси светлини при движение в тунел. Въвеждат се изисквания по отношение на гумите през зимата и др.

Увеличени са санкциите за грубите нарушения на правилата за движение по пътищата, които реално застрашават безопасността: превишаване на разрешената максимална скорост с над 30 км/ч., нарушения, създаващи непосредствена опасност за движението и др.

Въведен е нов вид принудителни административни мерки за спиране от движение и прекратяване регистрацията на превозни средства, както и изземване на табели с регистрационен номер.

Облекчен е административно-наказателният процес чрез разширяване обхвата на нарушенията, за които може да бъде наложена глоба с фиш.

Регламентирана е възможността електронният фиш да се връчва и чрез длъжностните лица на определените от министъра на вътрешните работи служби за контрол при осъществяване на функциите и правомощията им.

Въведени са съществени промени по отношение поведението при катастрофа на участниците в движението по пътищата, както и на задълженията на службите за контрол на МВР за посещаване на мястото на пътно-транспортно произшествие./Дарик радио


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче