Секции

27 April 2024 07:54

Леден хотел с еленови кожи зидат на 400 км от Пловдив

640_8d6ce7cb2f2f4b0d9535d83296d8f3d9Когато зимата е в разгара си, няма нищо по-вълшебно от един уикенд, прекаран в димяща гореща сауна и спа. Ала преживяването, за което винаги ще си спомняте, е нощувка в леден хотел. С ледени статуи и спалня, застлана с еленови кожи. 

Няма смисъл да биете път чак до Тиролските Алпи, след като на около 400 километра от Пловдив е построен невероятен хотел от лед. Той се намира в румънските Карпати, в планината Фагараш. Наричат го Ice Balea и до него има достъп само с лифт. Разположен на 2000 метра надморска височина, хотелът се оглежда в ледените води на езерото Балеа.

Този леден оазис разполага само с 12 стаи, но пък целият му изумителен интериор е изработен от местни майстори. Хотелът се изгражда от 2005 година на принципа на иглуто на ескимосите, само през зимния сезон. Самата природа предоставя материалите: използват се огромни ледени блокове, за да се вдигнат стените. Снегът, събиран от планинските склонове, служи, за да се направят ледени тухли. Така всеки сезон добавя още една нова структура в история на това ледено кътче. Отвътре хотелът е украсен с ледени статуи. А одеялата, с които са застлани спалните,  са от кожа на елени. Ако те не са ви достатъчни, ще ви предложат и термо одеяла. В стаите се поддържа почти постоянна температура от минус 4 градуса и рядко се покачва до плюс 2.

Всяка година носи нова история от чудноватия хотел. Тук ледът владее архитектурата и дизайна на стаите, ледени са барът и ресторантът. А преди седмица беше отворена за туристи и Ice църквата. Гостите с авантюристичен дух могат да се помолят вътре или да отбележат някое семейно събитие./Вестник Марица


Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче